Поділитись:

Корисно, але дорого: що буде з цінами на овочі в Україні

П'ятниця, 12 травня 2023, 05:31
Корисно, але дорого: що буде з цінами на овочі в Україні

В Україні незабаром почнеться сезон овочів, вирощених на відкритому ґрунті. Через збільшення пропозиції городина здешевшає.

Про це сказав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, – пише Суспільне.

За його словами, є кілька моментів, які відображаються показниками щодо цін на продукти і найголовніший — фактор інфляції.

«В цьому сезоні порівняно трошки менше навіть з кінцем 2022 року. Фактор сезонності. Якщо ми говоримо, наприклад, про яйця. До Великодня через великий попит ціни тоді пішли досить високо вгору. Але зараз внаслідок теплої погоди на ринок вийшли домашні господарства. Зараз збільшується ця пропозиція», – сказав Марчук.

Він зазначив, що зросло поголів’я курей на птахофермах, яке зменшилося під час активного періоду воєнного часу.

Експерт зазначив, що на ціну овочів також впливає сезонність.

«Зазвичай українські тепличні господарства виходили на ринок наприкінці березня. Але зараз внаслідок тимчасової окупації Херсонщини, Запорізької області, які були найбільшими пропозиціями на ринку зі своєю продукцією, внаслідок ударів по енергетичній інфраструктурі, багато хто з тепличників взагалі відмовився займатися ранніми овочами», – сказав він.

За словами Марчука, через великі затрати електроенергії вирощування овочів є дуже дорогим і ціни на них виші, ніж на завезені, наприклад, з Туреччини.

«Тому дехто відмовився від томатів. По огірках запізнилися трошки – через удари розсада не виросла в достатній кількості. Ми зараз приходимо в сезон великого попиту на овочі, і великої пропозиції, яка буде з'являтися все більше з позиціями, вирощеними на відкритому ґрунті», – сказав експерт.

Він також зазначив, що звільнення частини Херсонщини, не впливає на ринок, оскільки ці території заміновані і непридатні для вирощування овочів.

«Ті поля, які використовувалися товаровиробниками для засіювання овочів, потребують великої кількості ресурсів для розмінування. Це не є дешевим. Для того, щоб тільки обстежити територію 1 гектара, це може коштувати 6-7 тис грн. А із залученням команд саперів, техніки розмінування може коштувати 1-3 тис дол. Люди, які втратили все у них таких коштів немає», – сказав Марчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів