Поділитись:

У Володимирі під час розкопок знайшли ще одне денце з тавром тризуба

Середа, 10 травня 2023, 22:14
У Володимирі під час розкопок знайшли ще одне денце з тавром тризуба

Під час дослідження урочища Апостольщина в місті Володимир археологи знайшли ще одне денце гончарного горщика із клеймом стилізованого тризуба, похідного до національного герба.

Про це розповів Суспільному науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

Денце, з його слів, має розмір кілька сантиметрів, тож і горщик – звичайний давньоруський столовий посуд – був невеликий.

«Тавро тризуба на посуді є рідкісним. Зараз на такій великій площі ми вже маємо три фрагменти клеймлених денець, і кожен із них має стилізовані тризуби. Вони трошки відрізняються між собою, зокрема по часу – 11, 12, і може 13 століття», – зазначив археолог.

Віктор Баюк говорить: денце з тризубом є підтвердження того, що Волинь була в ареалі Київської держави.

«Найчастіше масово клеймили денця символами, в тому числі тризубами, з другої половини 13 століття. Денця клеймлені з тризубами, які зустрічаються у Володимирі – це підтвердження того, що ця територія на той час входила до складу Київської русі», – каже археолог.

Наразі в урочищі тривають польові археологічні дослідження, сказав Віктор Баюк, аналіз зібраних історичних матеріалів відбуватиметься пізніше.

«Кожен із експонатів вимагає до себе детальної уваги, але, на жаль, зараз є час лише проводили дослідження, збирати та фіксувати, чистити. Опрацювання, обдумування, історичні висновки», – додав науковий співробітник Охоронної археологічної служби.

Наразі у Володимирі археологи орієнтовно 30-40 клеймлених денець гончарного посуду. Загальна колекція становить приблизно 1 000 показових археологічних знахідок – від позолоченого хрестика до фрагменту кераміки.

Довідково: 

Дослідження проводять у рамках проєкту будівництва укриття та навчального корпусу Ліцею імені Олександра Цинкаловського у Володимирі на Волині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
13:09
26 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024