На дні моря біля берегів Хорватії виявили дорогу, якій 7000 років (фото)

Четвер, 11 травня 2023, 05:11

Археологи знайшли залишки 7-тисячолітньої дороги, прихованої під шарами морського мулу біля південного узбережжя Хорватії.

Про це повідомив Задарський університет, – пишуть Факти.

Під час підводних археологічних досліджень затопленої неолітичної стоянки Соліне на острові Корчула археологи знайшли руїни, які здивували навіть їх самих.

 

Виявлена дорога з’єднувала затонуле доісторичне поселення Хварської культури з узбережжям острова Корчула. Дослідники помітили «дивні структури» на глибині близько 4,5 м у затоці Градіна (західне узбережжя Корчули).

Археологи виявили ретельно складені кам’яні плити, які були частиною чотириметрової комунікації, що з’єднувала штучно створений острів з узбережжям.

За допомогою радіовуглецевого аналізу збереженої деревини було встановлено, що все поселення датується приблизно 4900 роками до нашої ери.

У підводних руїнах також було знайдено крем’яні леза, кам’яні сокири та фрагменти жорен. Артефакти проливають світло на таємничий народ хвар, який оселився на островах і узбережжі північно-східної частини Адріатичного моря близько 7000 років тому.

Стародавнє затонуле городище Соліне відкрив у 2021 році археолог Мате Паріца із Задарського університету в Хорватії, коли аналізував супутникові знімки акваторії навколо Корчули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: