Поділитись:

На дні моря біля берегів Хорватії виявили дорогу, якій 7000 років (фото)

Четвер, 11 травня 2023, 05:11
На дні моря біля берегів Хорватії виявили дорогу, якій 7000 років (фото)

Археологи знайшли залишки 7-тисячолітньої дороги, прихованої під шарами морського мулу біля південного узбережжя Хорватії.

Про це повідомив Задарський університет, – пишуть Факти.

Під час підводних археологічних досліджень затопленої неолітичної стоянки Соліне на острові Корчула археологи знайшли руїни, які здивували навіть їх самих.

На дні моря біля берегів Хорватії виявили дорогу, якій 7000 років (фото) 

Виявлена дорога з’єднувала затонуле доісторичне поселення Хварської культури з узбережжям острова Корчула. Дослідники помітили «дивні структури» на глибині близько 4,5 м у затоці Градіна (західне узбережжя Корчули).

Археологи виявили ретельно складені кам’яні плити, які були частиною чотириметрової комунікації, що з’єднувала штучно створений острів з узбережжям.

За допомогою радіовуглецевого аналізу збереженої деревини було встановлено, що все поселення датується приблизно 4900 роками до нашої ери.

У підводних руїнах також було знайдено крем’яні леза, кам’яні сокири та фрагменти жорен. Артефакти проливають світло на таємничий народ хвар, який оселився на островах і узбережжі північно-східної частини Адріатичного моря близько 7000 років тому.

Стародавнє затонуле городище Соліне відкрив у 2021 році археолог Мате Паріца із Задарського університету в Хорватії, коли аналізував супутникові знімки акваторії навколо Корчули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів