«Розкинули» на трьох: як в Україні, Молдові та Румунії крадуть на експорті електроенергії (відео)

Неділя, 07 травня 2023, 15:00

фото ілюстративне

На початку квітня Україна відновила експорт електроенергії на Захід. Корупціонери при владі і цього разу винайшли схему, аби нажитися, попри війну, безробіття та інфляцію.

Про чергову схему, яку «підсвітив» телеграм-канал «Монополіст», розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору» на телеканалі «Конкурент TV».

Основним напрямком експорту української електроенергії є Молдова. Але потреби Молдови в електриці на більш ніж 90 % забезпечені Молдовською ДРЕС. А надлишок енергії (а це близько 400 МВт-год) Молдова перепродує в Румунію. Але вже за вищими цінами. Виникає логічне запитання: А чому Україна не може експортувати електроенергію в Румунію напряму? Саме й в цьому полягає схема. 

Зі слів Андрія Лучика, в кожній країні є свій оператор систем передачі електроенергії. В Україні це, наприклад, «Укренерго». Для того, щоб експортувати чи імпортувати електрику, потрібно мати доступ до міждержавної передачі. Такий доступ компанія може отримати на аукціоні: хто заплатить більшу ціну, той і експортує. Але в міждержавному перетині беруть участь два оператори: український та іноземний. І по-справедливому доходи мали би ділитися навпіл. Власне, такий підхід і відповідає європейським правилам.

У березні 2022 року, відразу після початку повномасштабного вторгнення, Україна приєдналася до європейської мережі операторів системи передачі електроенергії. Скорочено ENTSO-E. Тоді ж всі сторони неформально домовилися, що рік всі доходи від продажу перетину Україна залишатиме собі. В України був рік, щоб внести відповідні зміни в законодавство та ухвалити відповідні підзаконні акти, які б дозволяли проведення спільних аукціонів із закордонними операторами. Але такі зміни почалися лише в квітні 2023 року, тобто місяць тому.

«Натомість у вересні 2022 року «Укренерго» узгодило з румунським оператором правила проведення спільних аукціонів на доступ до перетину. Але наш національний регулятор енергоринку НКРЕКП, який де-факто підконтрольний міністру енергетики Герману Галущенку, не погодив ці правила. Натомість запропонував свої, які не влаштували румунську сторону. В результаті, Румунія відмовилась від проведення спільних аукціонів на українські платформі. І наполягає на переході на платформу JAO, де проводиться більшість спільних аукціонів в ЄС. Але в Україні немає відповідної законодавчої бази. Тому коло замкнулося», – пояснює автор і ведучий програми.

Як стверджує обізнане джерело телеграм-каналу «Монополіст», корупціонери в Україні, Молдові та Румунії домовилися на трьох. Суть цієї домовленості полягає у тому, що з України електроенергія умовно продається за 80 євро/Мвт-год, а в Румунію ця електроенергія буде перепродана за більш як 100 євро/МВт-год. Маржа ділиться на трьох після сплати податків та мит. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: