Поділитись:

Швидкість під водою сягає 6 м/с: унікальна «медуза» очищатиме від сміття дно Світового океану (відео)

Субота, 06 травня 2023, 02:59

Робот-медуза, розроблений вченими в німецькому Інституті інтелектуальних систем імені Макса Планка, створений далеко не заради забави. Джеліфіш-бот, який повністю повторює рухи свого справжнього прототипа – медузи аурелії, збиратиме сміття під водою та допоможе науковцям досліджувати океанічні ґрунти. 

Про цей винахід німецьких вчених розповіли в ефірі «Сніданку з 1+1» на каналі «1+1 Україна», – передає УНІАН. 

«Робот-медуза – це не інопланетне створіння і навіть не космічний супутник, хоча зовні його нагадує. Це медуза-робот, якого вигадали в Німецькому інституті інтелектуальних систем імені Макса Планка. І далеко не заради забави, а з конкретною метою. 14,5 млн тонн – такою шаленою кількістю пластику сьогодні забруднене дно Світового океану, і це у 30 разів більше, ніж на поверхні води», – йдеться в сюжеті.

Зазначається, що лише одна пластикова пляшка у воді розкладається протягом 500 років і весь цей час отруює унікальну флору та фауну підводного світу планети, який, до слова, вивчений лише на 5-7%. 

В сюжеті також йдеться про унікальність робота-медузи.

«Очищати дно океану від сміття – справа витратна. До того ж техніка, яка здатна працювати на дні, дуже гнучка і не завдає шкоди підводному середовищу», – сказано в сюжеті.

Надихнула вчених на цей винахід медуза аурелія, яка стала ідеальним прототипом для робота.

«Знайти вихід вченим допомогли медузи аурелії. Під водою ці створіння переміщуються завдяки реактивному руху і майже беззвучно, а їхнє м’яке тіло деформується та підлаштовується під складне середовище. Тому саме медузи стали ідеальним прототипом для робота, який чітко емітує рухи справжніх аурелій», – йдеться в сюжеті. 

Також журналіст додав, що робот-медуза має 6 м’яких ніжок, а діаметр верхівки становить 16 см. Та унікальність конструкції криється в її русі. «Медуза» переміщується під водою завдяки комбінації м’яких та жорстких елементів у конструкції ніжок. У русі також залучені штучні м’язи з електроприладами. Швидкість робота під водою сягає 6 м/сек, при цьому штучна медуза здатна підіймати з морського дна сміття та брати зразки ґрунту для вивчення. 

Цікавим є й те, що під час руху джеліфіш-боту рідина потрапляє під його ніжки і шапку під дією тиску та дрейфує разом з тілом. У природі таким чином медузи ловлять здобич, а робот зможе підіймати з дна сміття. А якщо брухт буде важким, вчені передбачили спеціальні мацаки, які будуть не тягнути, а підіймати предмети. Кілька медуз-роботів здатні синхронно працювати в парі. 

Учені вважають, що джеліфіш-бот у майбутньому має стати ідеальним прибиральником сміття у Світовому океані, щоправда, для руху робот має бути під’єднаним для живлення через провід, що суттєво обмежує глибину його спуску під воду. Над усуненням цієї проблеми вчені вже працюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів