Поділитись:

США можуть оголосити дефолт до 1 червня, – ABC News

Вівторок, 02 травня 2023, 18:36
США можуть оголосити дефолт до 1 червня, – ABC News

США ризикують виявитися не в змозі виплатити свої борги – вперше в історії – вже 1 червня, написала міністр фінансів Джанет Єллен у листі до спікера палати представників Кевіна Маккарті та інших високопоставлених законодавців, у якому вона закликала Конгрес діяти якнайшвидше.

Про це пише УНН з посиланням на ABC News.

У повідомленні Єллен ще раз підкреслюється як тупикова ситуація у відносинах між законодавцями та Білим домом, так і потенційні фінансові та політичні ризики, якщо патова ситуація не буде подолана найближчими тижнями.

Ліміт боргу має бути підвищений або припинений «у такий спосіб, щоб забезпечити довгострокову впевненість у тому, що уряд продовжить виплати», написала вона.

Єллен, спираючись на найсвіжіші дані, включаючи надходження від федеральних податків, написала, що не може остаточно попередити, коли почнеться так звана «X-дата» дефолту. За оцінками безпартійного Бюджетного управління Конгресу у лютневому звіті, дефолт може розпочатися у липні.

Республіканська більшість у Палаті представників заявила, що вони не підвищуватимуть ліміт далі без компромісу з боку демократів щодо видатків та бюджету федерального уряду, який президент Джо Байден відкинув, заявивши, що стеля має бути піднята без будь-яких умов, як це вже траплялося раніше.

Президент зателефонував усім чотирьом лідерам Конгресу: спікеру Маккарті, лідеру меншості в Палаті представників Хакіму Джефрісу, лідеру більшості в Сенаті Чаку Шумеру і лідеру меншості в Сенаті Мітчу МакКоннеллу у понеділок вдень і запросив їх на зустріч 9 травня, йдеться у заяві.

«Дефолт на наш борг – це не варіант, але й майбутнє з вищими податками, вищими відсотковими ставками, більшою залежністю від Китаю та економікою, яка не працює для працюючих американців», – сказав Маккарті.

У спільній заяві у понеділок, 1 травня,  Шумер і Джефріс спростували цю точку зору:

«Ми не можемо дозволити собі розкіш чекати до 1 червня, щоб зібратися разом, ухвалити закон, щоб уникнути дефолту та запобігти катастрофічним наслідкам для нашої економіки та мільйонів американських сімей. Республіканці не можуть дозволити правому екстремізму тримати нашу націю у заручниках».

На брифінгу в понеділок прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що, попри протилежні аргументи Республіканської партії, адміністрація розглядає борг і бюджет окремо, і що Конгрес має «конституційний обов'язок» розглянути стелю.

США можуть оплачувати більшу частину, але не всі свої рахунки за рахунок податків та інших доходів, які вони одержують, і вони мають позичати решту грошей. Але Конгрес вводить обмеження на розмір боргу, який може взяти на себе уряд, і коли ця стеля, встановлена приблизно в 31,4 трильйона доларів, буде досягнута, законодавці мають збільшити її, перш ніж уряд зможе зайняти більше коштів.

За словами Єллен, США досягли поточної межі боргу в січні і з того часу вживають «надзвичайні заходи», щоб сплатити свої рахунки. Міністерство фінансів також запровадило деякі скорочення, у тому числі внески до пенсійних планів співробітників.

Широко поширена думка, що країна ніколи раніше не оголошувала дефолт за своїми боргами, хоча у звіті Дослідницької служби Конгресу за 2016 рік зазначається, що така концепція не має фіксованого визначення. У цьому звіті також докладно описані «три епізоди у фінансовій історії федерального уряду» – під час війни 1812 року, Великої депресії та в 1979 році, – «коли дехто ставив під сумнів державний кредит уряду США».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 квітня 2024
16 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
23 березня 2024
20 березня 2024
17 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024
03 березня 2024