На Волині з'явиться ще одна об'єднана територіальна громада (фото)

П'ятниця, 03 лютого 2017, 12:17

Делегація від Іваничівської селищної ради зустрілася із жителями Соснини та Менчич з пропозицією об'єднатися в одну громаду.

Про це повідомляє Буг.

Селищний голова Федір Войтюк, його заступник Микола Пасєвич, секретар Володимир Сарабуна та директор комунального господарства селища Петро Крась побували у селах Соснинської сільської ради. Мета візиту – пропозиція об'єднатися в одну громаду.

Селищний голова Федір Войтюк звернувся із пропозицією об'єднатися в одну громаду. З такою ж пропозицією він звернеться до жителів Мишівської сільської ради. За кількістю населення ці дві сільські ради і селищна становлять майже 1/3 Іваничівського району. Щодо фінансової достатності такого об'єднання, Федір Войтюк вважає, що з усіх громад, які об'єдналися у районі, Іваничівська громада в такому варіанті, як пропонується, буде найсильніша. Що це буде фінансово спроможна громада, зазначив колишній начальник фінансового управління області (тепер – регіональний консультант з бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області, – К.) Василь Гром. Центром громади пропонує селище Іваничі, де є інфраструктура. Також Федір Войтюк повідомив, що планує йти на вибори на голову Іваничівської ОТГ.

Сільський голова села Соснина Марія Синюк зізналася, що вони хотіли об'єднатися із селом Зимне Володимир-Волинського району. Але, відповідно до чинного законодавства, об'єднання може відбутися тільки в межах одного району. Зимненська громада уже створена і працює. І результати роботи відчутні. Тому,на її думку, їм залишається об'єднатися з Іваничівською селищною радою і отримати від держави підтримку на розвиток.

"Ми не пропонуємо вам приєднатися до нас, ми пропонуємо об'єднатися. А це значить – стати однією сім'єю. Всій громаді і Марії Іванівні я сьогодні кажу: підтримайте мою кандидатуру на голову громади. Ви залишаєтесь старостою у селі. Вам відомі проблеми ваших сіл. І якщо люди сьогодні переживають, що треба буде їхати за довідкою до Іванич, то я вам кажу: не треба. Тут, на місці, у вас буде людина, яка цим буде займатися. Приміщення сільської ради вам залишиться слугувати. Як працювали, так і будемо працювати. Жодна людина не буде звільнена. А тепер по установах. В якому вигляді вони є, в такому вигляді вони залишаться. І у кожному селі має бути садочок, і у кожному селі має бути початкова школа, така моя позиція", – сказав Федір Войтюк.

Також під час зустрічі обговорили питання оплати праці кухарів у школі, користування землею, що знаходиться за межами населеного пункту, ремонт доріг, комунальні служби та інші. Усі ці проблеми Федір Войтюк пообіцяв вирішити.

Іваничівська селищна рада йде на співпрацю із містами–партнерами у Європі на вирішення спільних проблем. Актуальними на сьогодні є екологія і дороги. У Іваничівської селищної ради є дві громади (одна у Польщі – Консковоля, друга у Німеччині – Ернцгаузер), завдяки співпраці з якими Іваничівська громада розраховує на отримання коштів з Євросоюзу. Позитивним є те, що гроші на вирішення проблеми надійдуть адресно, у селищну раду. І їх використання теж буде контролюватись на місцях. Про це говорив на зустрічі заступник селищного голови Микола Пасєвич.

Федір Войтюк зазначив, що будуть старости, будуть депутати від кожного села і будуть розглядатися усі проблеми. Позитивним для ОТГ є те, що гроші з державного бюджету напряму будуть надходити у громаду. І громада сама вирішуватиме, куди їх спрямувати.

В обох селах присутні проголосували за об'єднання в одну громаду.