Поділитись:

Хаб для ремонту українських Leopard 2 запрацює у Польщі в травні

Середа, 26 квітня 2023, 12:59
Хаб для ремонту українських Leopard 2 запрацює у Польщі в травні

Сервісний центр з обслуговування і ремонту танків Leopard 2, які Україна отримує від союзників, запрацює на польському оборонному підприємстві Bumar-Labędy в місті Глівіце вже у травні.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак під час спільної пресконференції з главою польського уряду Матеушем Моравецьким на підприємстві ОПК Bumar-Labędy передає «Укрінформ».

Як зазначив польський урядовець, 21 квітня він разом з українським та німецьким колегами підписав у Рамштайні угоду про створення в Польщі Центру технічного обслуговування та ремонту основних бойових танків Leopard 2 України.

«На підставі цієї домовленості центр обслуговування розпочне свою роботу ще у травні», – підкреслив Блащак.

Він повідомив, що в Україні вже є або незабаром буде доставлено два батальйони танків Leopard 2 у версіях A4 та A6.

«Усі ці танки обслуговуватимуться в Bumar-Labedy в Глівіце», – звернув увагу польський міністр.

Аргументами щодо створення хабу для ремонту українських танків саме в цьому місці він назвав те, що це підприємство має 20 років досвіду обслуговування і ремонту польських танків Leopard 2А4. Крім того, центр розташовуватиметься в Польщі, яка є природнім хабом для ведення такого роду діяльності.

Блащак звернув увагу на певні виклики, що стосуються ремонту танків Leopard 2 через обмежений доступ до запчастин. У цьому контексті він зауважив, що одним з підписантів угоди про створення хабу є німецький міністр, оскільки Німеччина є виробником танків Leopard.

«Я дуже хотів, щоб німці також відчували відповідальність, і цей процес відбувався швидко й ефективно», – наголосив польський міністр.

Блащак зазначив, що в Bumar-Labedy також обслуговуються і ремонтуються танки Т-72. Він зауважив, що від української сторони він отримав інформацію: ці модернізовані танки Т-72 дуже добре себе показують на фронті, захищаючи Україну.

Як повідомлялося, у межах засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» 21 квітня відбулася зустріч глав оборонних відомств країн, які входять у так звану «танкову коаліцію». За його результатами міністри оборони України, Німеччини і Польщі підписали протокол про наміри щодо створення в Польщі Центру технічного обслуговування та ремонту основних бойових танків Leopard 2 України.

Як зазначив тоді Блащак, функціонування хабу може бути профінансовано за рахунок створення відповідного фонду. Він не виключив також залучення до фінансування танкового хабу коштів ЄС та НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024
31 березня 2024
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024