Поділитись:

В Індії побудують детектор гравітаційних хвиль

Вівторок, 25 квітня 2023, 04:11

Уряд Індії схвалив будівництво власного детектора гравітаційних хвиль. Об'єкт побудують за проєктом американського детектора LIGO, який у 2015 році першим виявив гравітаційні хвилі, передбачені Ейнштейном 100 років тому.

Про це розповідає 24 канал. 

Індійський детектор LIGO закриє сліпі зони для гравітаційних спостережень на небі й загалом на порядок підвищить точність локалізації подій у Всесвіті міжнародною мережею детекторів.

Інтерферометр LIGO здатний розрізнити різницю фаз у двох опорних лазерних променях, що вкаже на викривлення простору-часу. Це означатиме, що через детектор пройшла гравітаційна хвиля, яка змінила довжину пробігу лазерних променів. Що вища точність спостережень, то точніше можна визначити, на якій ділянці неба відбулася гравітаційна подія. Це може бути злиття масивних чорних дір або нейтронних зір. Точна локалізація явища дасть змогу спрямувати туди інші телескопи – оптичні, рентгенівські та радіо – і на власні очі переконатися, що там сталося саме те, що зафіксували детектори.

Детектор LIGO-India тільки за рахунок свого географічного положення на порядок збільшить точність локалізації гравітаційних явищ. Він доповнить наявну мережу гравітаційних детекторів із двох американських установок LIGO, італійської Virgo і японської KAGRA. Перші вимірювання на детекторі LIGO-India очікуються до 2030 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів