Поділитись:

Судоми були десятки разів щодоби: у Львові прооперували восьмимісячну дівчинку з Ковеля (фото)

Понеділок, 24 квітня 2023, 16:53
Судоми були десятки разів щодоби: у Львові прооперували восьмимісячну дівчинку з Ковеля (фото)

Львівські нейрохірурги прооперували восьмимісячне малятко з важкою формою епілепсії. Хвороба викликала в дитини сильні і тривалі напади, які несли пряму загрозу її життю. Рідкісну і складну операцію виконали спеціалісти дитячої Лікарні Святого Миколая.

Про це сьогодні повідомляє Перше медичне об’єднання Львова, – передає Ковель media.

Маленька Елсі, так звати дівчинку, з’явилася на світ у Ковелі. Пологи були передчасними – на 31-му тижні. Перші чотирнадцять днів життя вона провела в реанімації. Згодом мама Елсі помітила, що її новонароджене дитя почало здригатися так, наче чогось лякається. А потому сильно плакати й синіти. Жінка звернулась за медичною допомогою.

Після огляду лікарі констатували: це судоми. А згодом МРТ підтвердила в дівчинки фокальну кортикальну дисплазію частини однієї півкулі. Це вроджена аномалія великої частини півкулі головного мозку, яка провокувала в дитини судоми.

Відтоді – місяці перебувань у лікарнях Волині та низка консультацій у Києві. Жодні ліки не запобігали нападам. До того ж, дитина зовсім не розвивалася. Судоми в маленької Елсі ставалися десятки разів щодоби і тривали аж упродовж 20 хвилин. Кожен такий напад міг бути фатальним для дитини. Тож батьки дівчинки продовжували пошуки спеціалістів, які б допомогли їхній донечці. Знайшли таких у Львові – в Лікарні Святого Миколая.

Судоми були десятки разів щодоби: у Львові прооперували восьмимісячну дівчинку з Ковеля (фото) 

Після огляду та низки обстежень завідувач відділення нейрохірургії Михайло Ловга з командою епілептологів під керівництвом Марії Павлюк приймають рішення – потрібно якнайшвидше прооперувати Елсі. Бо кожна судома дійсно може стати останньою. І хоч хірургічні втручання у випадках епілепсії досі проводили лише діткам від двох рочків, беруться за операцію. Бо це єдиний шанс на порятунок для дівчинки.

Львівські нейрохірурги провели Елсі одне з дуже рідкісних втручань у дітей – передню квандрантну дисконекцію. Простими словами: зону в правій півкулі мозку, з якої йшли патологічні імпульси, від’єднали від обидвох півкуль, максимально зберігши при цьому зону, що відповідає за рухи. Аби ці аномальні імпульси не поширювалися на решту органа.

Втручання минуло успішно. А результати МРТ свідчать: нейрохірурги блискуче виконали свою роботу. Вони повністю від’єднали патологічну зону.

Елсі полегшало після операції. Хоча ще певний час у дівчинки можуть відбуватися поодинокі судоми, вона одужує. Маля стало жвавіше і почало усміхатися. Та найважливіше – тепер Елсі розвиватиметься. Адже раніше кожен напад судом гальмував її розвиток.

Із дівчинкою нині займаються спеціалісти з реабілітації. І вже є успіхи: у 8 місяців Елсі вперше підняла ліву ручку. Тож рідні дякують всім спеціалістам, зокрема, завідувачу відділення нейрохірургії Михайлові Ловзі.

Судоми були десятки разів щодоби: у Львові прооперували восьмимісячну дівчинку з Ковеля (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
08 квітня 2024
28 березня 2024
23 березня 2024
20 березня 2024
04 березня 2024
02 березня 2024
13 лютого 2024