Поділитись:

Кіста шийки матки: як не допустити ускладнень

Понеділок, 24 квітня 2023, 13:17
Кіста шийки матки: як не допустити ускладнень

Жіноча репродуктивна система вразлива до утворення пухлин. Зокрема, шийку матки нерідко уражає кіста - доброякісне новоутворення на поверхні шийки або всередині цервікального каналу. 

У разі розростання кісти жінка відчуватиме постійний біль внизу живота та дискомфорт під час сексу. А у разі інфікування пухлини зіткнеться з рясними гнійними виділеннями та постійним відчуттям стороннього тіла всередині. В такому разі потрібна операція, яку проводить хірург Київ, та комплексна післяопераційна терапія. 

Як не допустити ускладнення та почати лікування вчасно? Ми запитали у фахівців медичного центру “Меділенд”. 

Чому на шийці матки утворюються кісти

У групі ризику - пацієнтки дітородного віку. На них припадає найбільший відсоток захворюваності - 15-25%. Точні причини появи пухлини невідомі, проте гінекологи перерахували провокуючі чинники, серед яких:

  • статеві інфекції (ВПЧ, хламідії, герпес тощо);

  • цервіцит - запалення шийки матки;

  • нехтування правилами особистої гігієни;

  • аборт, пологове травмування матки;

  • ендокринні хвороби тощо.

Діагностика та лікування 

Найчастіше пухлину діагностують під час планового огляду з використанням кольпоскопа у гінеколога. Якщо виявлена кіста шийки матки лікування консервативними методами неефективне. Патології позбуваються радикальними методами за допомогою лазеру, рідкого азоту (кріодеструкції) або радіохвильової терапії. 

Це все планові операції, з проведенням яких не варто затягувати. Адже через прогресування хвороби та інфікування збільшується ризик розриву капсули, коли пацієнтка потребуватиме невідкладної допомоги та госпіталізації.

Аби уникнути ускладнень після планової операції, фахівці гінекологічного відділення медцентру “Меділенд” https://mediland.ua/ua/metody-likuvannya/ginekologiya проводять контрольне обстеження пацієнток після хірургічного втручання. 

Серед перелічених способів лікування у центрі перевагу віддають радіохвильовому видаленню кіст, бо це єдина маніпуляція, що не має негативного впливу на шийку матки та безпечна для молодих жінок. 

Надрукувати
мітки:
коментарів