Поділитись:

Чому Європа боїться українського зерна (відео)

Неділя, 23 квітня 2023, 13:30
Чому Європа боїться українського зерна (відео)

Нещодавно Польща, Угорщина і Словаччина заборонили імпорт українського зерна. Згодом це ж зробили ще дві країни – Болгарія та Румунія. Причина – начебто імпорт зерна з України шкодить місцевим фермерам.

Про справжні причини такої заборони розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору» на телеканалі «Конкурент TV».

Зі слів Андрія Лучика, фішка в тому, що ці країни входять до Європейського Союзу, тож не мають права ухвалювати рішення про торгові умови в односторонньому порядку.

«Згадаймо весну 2022 року. Активні військові дії, закриття портів на Чорному та Азовському морях. І Європейська комісія йде на безпрецедентний крок: щоб підтримати Україну, вона скасовує торговельні обмеження та мита для українських товарів. Це фактично відкрило ринок для українських виробників так, ніби Київ вже приєднався до ЄС. Така собі демоверсія української євроінтеграції», – розповідає головний редактор ІА «Конкурент».

Тоді Україна перелаштувала свої експортні потоки і налагодила експорт агропродукції через західний кордон.  Але 16 квітня цього року Польща заборонила імпорт і транзит з території України не лише зерна, але й практично усієї аграрної продукції – овочів, молочки, меду, олії, яєць та навіть вина. Побачивши такі дії поляків, Угорщина, Словаччина, Болгарія і Румунія теж заборонили імпорт української агропродукції. Хтось транзит залишав, хтось і його блокував. Зрештою, міністр економіки Юлія Свириденко начебто домовилася із поляками і транзит через Польщу мають незабаром відкрити.

Які ж насправді причини таких заборон? Зі слів Андрія Лучика, їх декілька:

  1. Гроші. Як розповідав інвестбанкір Сергій Фурса, польські фермери вирішили заробити трішки більше, ніж зазвичай. Після блокування експорту українського зерна ціни скочили вгору. Фермери подумали: ага, продавати не будемо, почекаємо, коли ціни ще більше злетять догори. Але поки вони чекали, то ціни на зерно зменшилися вдвічі. Але все одно вони вищі за довоєнний рівень.
  2. Політика. Через рік у Польщі – вибори. Ось правляча партія і заграє зі своїм електоратом. Мовляв, ми вас захистимо. Зрозуміло, що ці віяння підтримують і російські боти, розбурхуючи цю ситуацію, щоб посварити Україну із Колективним Заходом. Але, наголошує автор програми, це не російська спецоперація і первинними є польські політичні амбіції.
  3. Знову гроші. Всі ці прикордонні країни хочуть «вибити» більше коштів з Єврокомісії на дотацію для свого сільського господарства. А Єврокомісія не дуже хоче «вестися», але готова заборонити ввезення з України в ЄС чотирьох продуктів: пшениці, кукурудзи, соняшника та ріпака. Так, щоб це не виглядало бойкотом лише окремих країн.

«Які висновки можна зробити з цього всього? Перше. Нам треба вчитися відстоювати власні інтереси як країни. Нам дають зброю, гроші, виступають лобістами на міжнародній арені. Але коли зачіпають їхній безпосередній інтерес, кажуть: «Стоп! Давайте домовлятися». Друге. Якщо ми не зможемо експортувати в Європу безпосередньо зерно, то ми його можемо переробляти тут, наприклад, розвиваючи тваринництво і птахівництво. А вже потім експортувати. Таке собі збільшення доданої вартості. Третє. Україна показала, що є аграрною наддержавою. Як тільки ЄС відкрив для нас ринки агропродукції, їхні фермери просто «здулися»... А український агробізнес, вирощений в умовах дикого капіталізму, показав на що справді спроможний», – резюмує Андрій Лучик.

Нагадаємо: польські фермери, які незадоволені значним ростом експорту зерна з України, у середині квітня заявили, що заблокують пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» на кілька днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 квітня 2024
10 квітня 2024
28 березня 2024
05 березня 2024
29 лютого 2024
25 лютого 2024
24 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
15 лютого 2024