Поділитись:

«Сюрприз» для курців: в Україні хочуть заборонити IQOS, GLO і «смачні» сигарети

Субота, 22 квітня 2023, 13:41

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким можуть заборонити будь-які ароматизовані тютюнові вироби: електронні та з капсулами.

Відповідний документ був зареєстрований у парламенті у четвер, 20 квітня, інформує «Фокус».

У пояснювальній записці до законопроєкту № 9227 автори посилаються на дослідження КМІС, де сказано, що в Україні стрімко зростає вживання новітніх тютюнових виробів: якщо у 2019 році лише 1% українців користувалися електронними сигаретами, то у 2022 році цей показник становив уже 7%. Крім того, проблема полягає у факті, що тютюнові вироби зі смако-ароматичними добавками поширюються переважно серед молоді 18-29 років, і відбувається це досить стрімко.

Автори проєкту зазначають, що ароматизовані тютюнові вироби заохочують куріння серед населення, особливо серед молоді.

Міжнародні дослідження вказують, що 80% дітей віком 12-17 років, які мали справу з тютюном, починали курити легкі ароматизовані вироби. Після появи електронних сигарет на ринку України вперше за 10 років відновилася динаміка зростання вживання тютюнових виробів. Сталося це у 2016 році.

Зареєстрований нардепами законопроєкт пропонує заборонити гуртову, роздрібну торгівлю й імпорт для продажу на території України:

  • новітніх тютюнових виробів із характерним запахом і/або смаком диму (сюди мають потрапити айкоси, «гло» й інші електронні сигарети, - ред.);
  • новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки в будь-яких компонентах, таких як фільтр, папір, пакування, капсула, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах або смак сигарет, тютюну для самокруток або інтенсивність диму.

Законопроєкт ініціювали десятки народних депутатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів