Поділитись:

Через волинський кордон поїхали перші фури з транзитними продуктами

П'ятниця, 21 квітня 2023, 16:56
Через волинський кордон поїхали перші фури з транзитними продуктами

Цієї ночі перший десяток вантажівок з агропродукцією, яку мають намір доставити в інші, крім Польщі, країни, рушили через «Ягодин» до суміжного «Дорогуська».

Відновлення транзиту, як анонсувалось, розпочалось о 00.00 21 квітня, – повідомили у Волинській митниці.

Про вимоги до митних формальностей під час оформлення та пропуску таких вантажів через функціонал системи NCTS, службу підтримки з питань спільного транзиту та коди морських портів Республіки Польща для їх зазначення як митниць призначення у транзитних деклараціях - Держмитслужба оперативно інформувала експортерів сільськогосподарської продукції.

«Додатково просимо міжнародних перевізників звернути увагу на інші вимоги польської сторони щодо обов'язкових до виконання умов, без врахування яких, навіть за належного оформлення вантажу, його можуть повернути на українську сторону», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, за інформацією Укртранспезпеки, задля попередження спроб припинення транзиту та імпорту на митну територію Польщі відповідної сільгосппродукції, запроваджено такі додаткові заходи контролю:

  • встановлення електронних пломб на транспортний засіб на польській стороні (для відстеження переміщення транспортного засобу та гарантування, що вантаж не буде розвантажений на території Польщі);
  •  відстеження вантажів, які йдуть транзитом до інших країн ЄС, за допомогою електронної системи SENT
  • фізичний супровід вантажів від кордону до польського порту або до кордону з іншою країною ЄС впродовж першого тижня з моменту відновлення транзиту, з 21 по 26 квітня. Надалі конвоювання буде застосовуватися виключно в обґрунтованих випадках, передбачених чинним законодавством Республіки Польща.

Тому перевізник, прибуваючи до кордону, обов’язково повинен виконати наступні умови:

  • мати запас пального в баку, щоб перетнути територію Польщі без зупинок на АЗС (щонайменше запас на 150 км), оскільки заїзд на АЗС під конвоєм - неможливий;
  • підготувати транспортний засіб до пломбування і виконати всі необхідні для цього умови.

Якщо ці дві умови не виконані, проїзд Польщею можуть заборонити, а вантажівку повернуть до Ягодина. Наголошуємо, що експорт української продукції сільськогосподарського походження до Республіки Польща залишається забороненим.

Надрукувати
мітки:
коментарів