Поділитись:

Побиття солдата на Волині: що кажуть потерпілий та офіцер, якого звинувачують (відео)

Середа, 19 квітня 2023, 18:38
Побиття солдата на Волині: що кажуть потерпілий та офіцер, якого звинувачують (відео)

ДБР розслідує випадок побиття офіцером солдата у військовій частині на Волині.

Про це повідомили на сайті Державного бюро розслідувань.

Працівники ДБР проводять розслідування за фактом побиття  військовослужбовця у місті Володимир Волинської області. Військового із закритою черепно-мозковою травмою, гематомами та переломом носа виявили 9 квітня, через добу після побиття. За свідченнями потерпілого, тілесних ушкоджень йому завдав офіцер військової частини. 

Працівники ДБР розпочали  розслідування за фактом  перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України). Опитали потерпілого та можливих свідків. Також працівники ДБР призначили низку експертиз, які мають встановити всі обставини події.

Що каже потерпілий? 

Журналісти телеканалу «Аверс» після звернення сестри побитого солдата навідались до нього у лікарню, і почули його версію інциденту. Солдат ледве говорив і погано відчував ноги. 

«Я собі пішов митися в кабінку, вийшов. Тут виходить Арійчук. Каже, чого ти дозволу не попросив. Кажу, що ми тут миємося і ніколи не просили дозволу. Він мені кулаком сюда (в щелепу – ред.). Я впав. Потім піднявся на стола, сів. Тоді два рази берцом сюда (у скроню – ред.) стукнув. Каже, ще убери після себе. Ну, я убрав. Взяв тряпку і прибирав. Далі я пішов до пральної, там ноги одразу відняло. В сушилку заліз, так два дні там і пробув, поки не знайшли. В неділю вранці мене знайшли», – повідомив потерпілий солдат Анатолій Грищук.

Каже, що шукати почали, бо не прийшов на шикування в неділю.

«Знайшли, викликали «швидку» і на носилках забрали, повезли в лікарню у Володимирі», – розповідає він.

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» поспілкувалися з товаришами по службі Василя Арійчука, якого звинувачують у побитті. Кажуть, Арійчук не вперше потрапляє в скандали. Не під запис чоловіки стверджують, що як тільки він вступив на посаду командира роти солдатів строкової служби, то почав вимагати з них чималі суми грошей. Просто так, або за якісь проступки. До того ж, як стверджує сестра побитого солдата Наталія Мендель, в офіцера є впливовий покровитель і завдяки йому, молодому офіцеру все сходить з рук.

Військові розповіли, що черговий виявив чоловіка в загальній душовій кімнаті після того, як солдат не з’явився на шикування. Він не міг піднятися, адже не відчував ніг, а на підлозі були калюжі крові та зламаний табурет. Чоловіка одразу ж госпіталізували, він впав в кому, та на щастя вже прийшов до тями. Сестра постраждалого каже, що Василь Арійчук навіть пропонував гроші, але вини своєї не визнає. 

Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону проінформувала, що офіцер перебував під домашнім арештом із місцем перебування у казармі за фактом вчинення іншого злочину.

«Стосовно цього офіцера скеровано до суду обвинувальний акт за фактом вчинення іншого злочину – смертельної ДТП у місті Володимир у лютому 2023 року. В рамках цього кримінального провадження до нього застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового арешту із місцем перебування у казармі, на території якої сталася подія», – йдеться у повідомленні.

Що каже обвинувачений офіцер? 

Також журналісти взяли коментар в обвинуваченого офіцера Василя Арійчука. Він каже, що о 10:00 у суботу, 8 квітня, до нього в кімнату прийшов п'яний у роздягненому вигляді, весь мокрий і брудний. Сам Василь Арійчук в той час спав. 

«О 10:00 у суботу прийшов до мене зайшов цей чоловік. Роздягнений, весь мокрий і грязний. Я, як раз, тоді спав. З ліжка запитав в нього, хто він такий, бо не пам'ятав. Він був сильно п'яний. Зі слів інших людей, він прийшов, бо зробив природні потреби в штани. Я вийшов, почав до нього кричати. Сказав за собою прибрати. Він прибрав і вийшов з кімнати. Більше я його не бачив. На наступний день, з'ясувалось, що він побитий. Від отриманих травм в нього кров потрапила у мозок. Наскільки я знаю, лікарі стверджують, що це може бути як в удару, так і від падіння», – каже Василь Арійчук.

Наголошує, що обвинувачують саме його в побитті, бо між ним та потерпілим зранку, дійсно, був словесний конфлікт. 

«Кричав на нього, бо він до мене в кімнату прийшов п'яний і без дозволу мився. Там зробив потоп і було грязно. Тому я йому сказав помити за собою», – розповідає він. 

Сам офіцер інформацію про спільну душову кабіну заперечує, і вказує, що цей особиста душова кабіна, яка знаходиться в його кімнаті. Також повідомив, що є офіційні підтвердження стану алкогольного сп'яніння солдата. 

Зазначив, що побої вже в нього правоохоронці зняли та поки слідів крові потерпілого не виявили. Разом з тим, вже переглянули камери спостереження. Побачили, зі слів обвинуваченого, що він не одягав берців, а був у капцях. 

Василь Андрійчук розповів, що дзвонив сестрі солдата і пропонував гроші на лікування, для того аби до нього не було претензій, бо свою винуватість заперечує. 

«Я сказав, що я готовий заплатити йому за лікування, тільки, щоб від мене відчепились, тому що я його, дійсно, не чіпав. Та через цей інцидент в мене великі проблеми», – розповів він.

Довідково: 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
13:09
26 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
20 березня 2024