Поділитись:

Росія передала Ірану винищувачі Су-35

Вівторок, 18 квітня 2023, 22:16
Росія передала Ірану винищувачі Су-35

Росія в рамках домовленостей з Іраном розпочала передачу йому винищувачів Су-35.

Відео польоту бойового літака над іранською територією у вівторок оприлюднили у соцмережах. Про це пише Мілітарний.

Повідомляється, що на кадри потрапив момент, як один винищувач заходив на посадку в міжнародному аеропорту Мехрабад в Тегерані.

За словами очевидців, було помічено прибуття щонайменше трьох Су-35 російського виробництва.

Ще наприкінці грудня 2022 року західна розвідка повідомляла, що Росія збирається передати Ірану винищувачі Су-35 в обмін на військову допомогу. Адміністрація Байдена звинуватила Росію в наданні передової військової техніки Ірану, включаючи системи протиповітряної оборони (ППО), гелікоптери та винищувачі, що є частиною поглиблення співпраці між двома країнами.

Росія передала Ірану винищувачі Су-35 

Командувач Повітряних сил Ірану ще восени повідомляв, що закупівля російських винищувачів Су-30, яка планувалася раніше, наразі поступилася місцем планам із закупівлі винищувачів Су-35.

У січні 2023 року існування угоди про закупівлю російських винищувачів підтвердив член парламентської комісії з національної безпеки та зовнішньої політики Ірану Шахріяр Хейдарі.

Він повідомив, що літаки будуть доставлені до країни вже на початку нового року за іранським календарем, тобто після 21 березня. Також Росія навчала іранських пілотів на винищувачі Су-35.

Постійне представництво Ірану при ООН у березні повідомило про завершення укладання з Росією контракту на закупівлю російських винищувачів Су-35. Вартість контракту та кількість винищувачів не оголошують.

Росія передала Ірану винищувачі Су-35 

Спочатку ці літаки призначалися для Єгипту, контракт на їхнє постачання Москва і Каїр підписали на початку 2019 року. Сума угоди оцінювалася в 2 млрд доларів. Однак потім Єгипет відмовився від літаків, ймовірно, через проблеми з льотно-технічними характеристиками російських Су-35.

У 2022 році 21 винищувач Су-35, які були призначені для Єгипту, стояли на території підприємства «Комсомольский-на-Амуре авиационный завод им. Ю.А. Гагарина».

Москва та Тегеран могли домовитися про постачання винищувачів в обмін на допомогу у війні з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів