Поділитись:

Довгожителю зі Світязя виповнилось 90 років (фото)

П'ятниця, 14 квітня 2023, 10:35

13 квітня 90 років виповнилося Йосипу Денисовцю зі Світязя, що на Волині.

Ювіляр не приховує рецепта свого довголіття: він майже не вживає алкоголю, не курить і веде досить активний спосіб життя. Народився і виріс він на хуторі Високе в багатодітній родині: окрім нього, в батьків були ще один син і дві доньки. Поки сім’ю примусово не виселили з хутора в Світязь, малий Йосип ходив до школи в село Положеве, – пишуть на сайті Шацької селищної територіальної громади.

Пережив Другу світову війну, каже, фашисти не чіпали мирних жителів. А от з партизанами розправлялися жорстоко. Один фрагмент Йосип Климович запам’ятав на все життя:

«Німці окружили наших, постріляли їх, потім посовали до стужка і підпалили. А я саме пас корови, коли почалася стрілянина. Злякався, покинув бидло і втік до хати. Ввечері ті корови самі прийшли додому, а одна навіть отелилася».

Йосип відслужив в армії, рік відпрацював на роботі в Казахстані – був водієм, тому об’їздив усю країну. 30-річним повернувся до Світязя і незабаром одружився з 19-річною світязянкою Євою Петрівною. Головним багатством пари стали 8 дітей: 3 сини і 5 доньок. Непросто було батькам їх годувати, ростити і ставити на ноги. А ще й хату Йосипу Климовичу довелося будувати самому, бо не було кому допомогти. Був працелюбним, цілеспрямованим, завзятим, тому будинок звів швидко: «На другий рік вже й перейшли, щоб не жити на квартирі».

Ювіляр, працюючи в колгоспі, 19 років їздив на машині і 22 – на тракторі. Він настільки любить техніку, що зараз, не маючи змоги кермувати, просить синів, щоб його покатали на машині! Сам же їздить велосипедом – по селі, на ринок чи до сина в Шацьк.

Окрім того, що активно рухається в свої 90, утримує господарство (доглядає за конем і коровою), то ще й шкідливих звичок не має.

«Жінка ніколи мене не бачила п’яним» – зізнається з гордістю.

А ще Йосип Климович має золоті руки: виготовляє столи, лавки, табуретки – всю велику родину власними виробами забезпечив. Альтанка біля хати – також його рук справа. Полюбляє плести кошики і корзини – різної форми і величини. Улюблена справа додає йому сил та життєвої енергії, але, зізнається, найбільшою його любов’ю є 8 дітей, 17 внуків і 9 правнуків.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів