Поділитись:

Закривають сезон: як на Волині заготовлюють березовий сік (фото, відео)

Середа, 12 квітня 2023, 11:56

Цьогоріч на Волині лісові господарства планують заготовити 100 тонн березового соку.

Нині сезон заготівлі завершується, – розповіла Суспільному речниця Поліського лісового офісу Світлана Думська.

Працівники Ківерцівського лісництва уже завершують заготівлю березового соку, — говорить місцевий лісничий Михайло Затовканюк. Каже: з кожним днем стає тепліше, береза розпускається і сік починає трішки помаліше збігати з берези. Але плани зі збору всі виконані, – додає лісівник.

Ділянки для збору березового соку обирають за певними критеріями, – розповідає працівниця лісгоспу Тетяна Неводнічік. Потрібно, щоб деревам було приблизно 70 років, на ділянці їх має бути не менше 50, а діаметр має бути не менший 20 сантиметрів. Одна стигла береза за сезон може віддати 300 літрів соку.

Після збору березовий сік переробляють на консервних цехах. Очільниця одного із них Олеся Гожик каже, що під час війни попит на товар зменшився. Заклади громадського харчування зараз не купують соки в такій кількості, як раніше.

Ще одна проблема, з якою в цеху зіштовхнулися цього року, – розповідає Олеся Гожик, – дефіцит в Україні трилітрових банок, нині заводи їх не виготовляють.

Зі слів лісничого Михайла Затовканюка, заготовляти березовий сік можна лише на визначених ділянках та за наявності спеціального дозволу. Решта – заборонена законом. За порушення правил – передбачена адміністративна відповідальність.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів