Поділитись:

«Чорні» копачі бурштину «засвітилися» на Рівненщині: чи є подібне на Волині (відео)

Вівторок, 11 квітня 2023, 17:02
«Чорні» копачі бурштину «засвітилися» на Рівненщині: чи є подібне на Волині (відео)

Власник інвестиційної компанії «Concorde Capital» Ігор Мазепа в одному із своїх інтерв'ю повідомив, що після трьох років затишшя в Україні знову з'явився чорний ринок бурштину. За його словами, це помітно через конкуренцію на ринку, яка виникла із «чорними» копачами. 

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» дізнавалися, яка ситуація з нелегальним видобутком сонячного каменю у Волинській області.

Ціна на нелегально видобутий бурштин на 20-30% менша за той, який видобувають законним шляхом. Адже копачі не сплачують жодних рент та рекультивації. Директор комунального підприємства «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк розповів про нові випадки видобування копалини. Він зазначив, що у Рівненській області вкотре зафіксували діяльність «чорних копачів», але на Волині таких не виявили.

«Нещодавно була інформація, що на межі Волинської та Рівненської областей, на Любешівщині, йде нелегальний видобуток. Я спілкувався з правоохоронцями і вони повідомили, що є такі факти, але саме у Рівненській області, не на території Волині», – каже очільник.

Кілька років тому на Волині вдалось налагодити законний видобуток бурштину. Цим успішно займається КП «Волиньприродресурс», яке власними силами намагалось проводити пошуки видобувачів-нелегалів. Проте через початок великої війни шукати випадки нелегального видобутку стало набагато складніше.

«У нас є коптери, й ми моніторили, напевно, межі усієї області, де була інформація про можливий незаконний видобуток. Якщо інформація підтверджувалась – викликали поліцію. Зараз є заборона на використання коптерів. Усі наші родовища – у Камінь-Каширському районі та прифронтових зонах, що унеможливлює використання такої техніки», – зауважив Анатолій Капустюк.

Ба більше, незаконний видобуток бурштину завдає шкоди екології. Під час неправильного видобування родючу землю можна перетворити на пустелю, де нічого не ростиме. «Чорні копачі» роблять усе швидко і без дотримання відповідних норм, а відновити земельну ділянку після них дуже складно.

Детальніше – у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Нагадаємо: у Володимирському районі в салоні авто волинянина виявили бурштин, згодом «сонячне каміння» знайшли і в його помешканні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів