Поділитись:

Єгипет хотів таємно постачати ракети до РФ, – The Washington Post

Вівторок, 11 квітня 2023, 10:11
Єгипет хотів таємно постачати ракети до РФ, – The Washington Post

Секретні документи США свідчать про те, що президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі у лютому планував виробити 40 тис. ракет для росії та доручив чиновникам тримати у таємниці виробництво і відвантаження ракет, «щоб уникнути проблем із Заходом».

Таку інформацію подає The Washington Post, – пише Українська правда. 

Згідно з витоком документа американської розвідки, пише видання, президент Єгипту, який є одним з найближчих союзників США на Близькому Сході і найбільшим отримувачем допомоги зі США, нещодавно наказав підлеглим виготовити до 40 тис. ракет для таємного відправлення до росії.

Повідомляється, що у частині секретного документа, який датується 17 лютого, підсумовуються ймовірні розмови між Сісі та високопоставленими єгипетськими військовими, а також згадуються плани про постачання до росії артилерійських снарядів і пороху. У документі Сісі доручає чиновникам тримати у таємниці виробництво і постачання ракет, «щоб уникнути проблем із Заходом».

WP отримав документ з масиву зображень секретних файлів, розміщених у лютому і березні на Discord, популярному серед геймерів додатку для спілкування в чаті. Раніше про документ не повідомлялося.

Представник уряду США, який говорив з виданням на умовах анонімності, заявив, що «нам нічого не відомо про виконання цього плану». 

«Ми не бачили, щоб це (поставки з Єгипту до рф ракет – ред.) відбувалося», – додав він.

WP наголошує, що «надання зброї росії для війни в Україні стало б потенційно вибухонебезпечним гамбітом для Єгипту, який, незважаючи на поглиблення зв'язків з Москвою, залишається зацікавленим у партнерстві зі США, які протягом десятиліть надають країні понад 1 мільярд доларів на рік у вигляді допомоги в галузі безпеки».

У документі, пише видання, прямо не сказано, чому росія зацікавлена у придбанні ракет, але її військові витрачають величезну кількість боєприпасів, а уряд США стверджує, що Північна Корея таємно постачає рф артилерійські снаряди, а Китай розглядає можливість робити те ж саме.

Американський сенатор Кріс Мерфі, який є членом Комітетів у закордонних справах та з питань асигнувань, розповів, що «Єгипет є одним з наших найстаріших союзників на Близькому Сході», а тому «якщо це правда, що Сісі таємно будує ракети для росії, які можуть бути використані в Україні, ми повинні серйозно замислитися над станом наших відносин».

Сара Маргон, директорка з питань зовнішньої політики Фундації «Відкрите суспільство» і єдина номінантка адміністрації Байдена на найвищу посаду в Державному департаменті з прав людини, заявила, що «навмисний продаж і постачання ракет російському уряду, який вчинив такі відверті військові та інші жорстокі злочини, просто виходить за рамки дозволеного, особливо для нібито близького союзника США».

Як відзначає WP, у документі описується, що 1 лютого Сісі віддав розпорядження тримати у таємниці постачання ракет, щоб «уникнути проблем із Заходом», та сказав людині, яка згадується як Салах аль-Дін, що працівникам заводу слід повідомити, що снаряди призначені для єгипетської армії.

Салах ад-Дін – це, припускає газета, швидше за все, державний міністр з питань військового виробництва.

Запропонований рф порох, про який згадується у документі, походив би з «Фабрики 18» – так називається хімічний завод, що існує вже кілька десятиліть, пише видання.

За даними WP, у документі цитуються слова Салаха ад-Діна про те, що він «накаже своїм людям працювати позмінно, якщо це буде необхідно, тому що це найменше, що Єгипет може зробити, щоб віддячити рф за допомогу, надану раніше». Крім того, у документі цитуються слова Салаха ад-Діна про те, що росіяни сказали йому, що готові «купити що завгодно». З документа не зрозуміло, якою саме була попередня російська допомога, відзначає видання.

У документі, за інформацією WP, також цитуються слова президента Єгипту про те, що він розглядає можливість продажу Китаю «звичайних товарів», щоб звільнити місце для «більшого виробництва Sakr 45». Йдеться про 122-мм снаряди, які виробляються в Єгипті.

У документі прямо не сказано, чи були ракети, які мали б вироблятися для росії, саме «Sakr 45», але такі ракети були б сумісні з російськими реактивними системами залпового вогню «Град», наголошує видання.

«Хоча в документі не вказано, як уряд США отримав деталі обговорень, частина інформації, що міститься в нещодавно оприлюднених документах, схоже, походить від радіолокаційної розвідки, яка за допомогою технічних засобів перехоплює повідомлення. Уряд США вже давно має широкі можливості для підслуховування та перехоплення комунікацій іноземних лідерів», – пише WP.

Зазначається, що розмова за участю Сісі 1 лютого відбулася через кілька днів після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з президентом Єгипту під час візиту до Каїра. Одразу після візиту Блінкена міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі вирушив до Москви на переговори з російськими лідерами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
18 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
07:20
10 квітня 2024
06 квітня 2024
03 квітня 2024
31 березня 2024