Поділитись:

Через три роки: Китай оприлюднив дані дослідження COVID-19 на ринку в Ухані

Неділя, 09 квітня 2023, 05:28
Через три роки: Китай оприлюднив дані дослідження COVID-19 на ринку в Ухані

Вчені з Китайського центру контролю та профілактики захворювань досліджували зразки морепродуктів з ринку в Ухані ще на початку пандемії COVID-19 – у січні 2020 року. 

Результати оприлюднили у науковому журналі Nature лише у квітні 2023, після чисельних закликів, зокрема ВООЗ, – пише УП.Життя. 

Дослідження розпочали, коли стало відомо, що одні з перших COVID-інфікованих контактували з морепродуктами на ринку в Ухані. 

Всього науковці з Китаю дослідили 1380 зразків на території ринку морепродуктів і диких тварин Хуанань і навколо нього. Зокрема, для проби відібрали 923 зразки навколишнього середовища та 457 зразків від 18 видів тварин –  безпритульних і акваріумних.

Вірус виявили у 73 зразках навколишнього середовища, але в жодному зі зразків тварин. Вчені припускають, що на морепродуктах міг зберігатися вірус, який заразив людей. 

«Віруси з ринку мали нуклеотидну ідентичність від 99,99% до 100% з людським ізолятом. SARS-CoV-2 був виявлений у зразку з навколишнього середовища», –  йдеться у дослідженні. 

При цьому китайські дослідники зауважують, що цих висновків все ще недостатньо, аби стверджувати, що  SARS-CoV-2 виник через передачу від тварини до людини.

У підсумку науковці додають, що походження вірусу SARS-CoV-2, який є збудником COVID-19, досі залишається невизначеним. 

Деякі науковці закликають з обережністю інтерпретувати результати дослідження, на оприлюднення даних якого знадобилося аж три роки.

«Якщо ми коли-небудь дізнаємося про точне походження SARS-CoV-2, я підозрюю, що це буде отримано з нової інформації про випадки чи події на початку грудня чи листопада 2019 року або раніше», – заявив вірусолог Джессі Блум з онкологічного центру Фреда Гатчінсона у Сіетлі. 

Нагадаємо: ін’єкція Gohibic від компанії Inflarx отримала дозвіл на екстрене використання у США для лікування госпіталізованих пацієнтів  з COVID-19. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів