Поділитись:

У помешканнях для переселенців на Волині знайшли грибок і плісняву

П'ятниця, 07 квітня 2023, 13:10

У приміщеннях пліснява, грибок і сморід - працівники Офісу Омбудсмана спільно з представниками БФ «Право на захист» розпочали моніторинг умов проживання внутрішньо переміщених осіб у Волинській області.

 

Про це стало відомо у п'ятницю, 7 квітня, з телеграм-каналу Омбудсмана Дмитра Лубінця.

 

Під час першого дня працівники відвідали п’ять місць компактного поселення ВПО:

  • заклад дошкільної освіти «Сонечко» Цуманської селищної ради;
  • колишню будівлю Олицької міської лікарні;
  • хостел, розташований у селі Липини;
  • гуртожиток Рожищенського фахового коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького;
  • помешкання церкви «Фіміам».

Частина МКП облаштовані в старих будівлях, які потребують капітального або часткового ремонту. Адміністраціями закладів та органами місцевого самоврядування подекуди вживаються заходи щодо покращення умов проживання, проте, окремі з них - у вкрай незадовільному стані.

«Так, у кожній кімнаті хостелу, де мешкають 11 ВПО, та в місцях загального користування - пліснява й грибок; у будівлі – сморід: через погану каналізацію випаровуються стічні води. З мешканців ще й стягують орендну плату за проживання у таких умовах. При цьому на їхні нарікання ані адміністрація закладу, ані відповідний орган місцевого самоврядування не реагують. У ненайкращому стані й приміщення гуртожитку: дах – занедбаний, при зливах підтоплюються кімнати на другому поверсі, що в подальшому призводить до надмірної вологості. Є неприпустимим той факт, що деяким особам з інвалідністю, які проживають у МКП, і потребують соціального супроводу, відмовляють у призначенні допомоги по догляду. Загалом жодне приміщення, яке відвідала моніторингова група, не відповідає нормам інклюзивності будівель. Людей на візках по сходах допомагають зносити інші мешканці», – йдеться у повідомленні.

У межах моніторингу провели анонімні опитування ВПО, під час яких їм надали детальні роз’яснення й практичні рекомендації щодо реалізації їхніх прав.

«Питання приведення умов проживання у відвіданих МКП до придатного стану залишатиметься на моєму контролі», – зазначив Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів