Поділитись:

«Винищувачі F-16 – найефективніша зброя проти російської авіації», – Ігнат

Четвер, 06 квітня 2023, 22:34
«Винищувачі F-16 – найефективніша зброя проти російської авіації», – Ігнат

Західний винищувач F-16 – це саме той літак, який може нести сучасне високоточне і далекобійне озброєння, яке здатне збивати на великих відстанях повітряні цілі, такі як російські СУ-35, які завдають ударів керованими бомбами.

Про це в ефірі телемарафону сказав речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, – пише Суспільне. 

«Важливий не літак, а авіаційна платформа. Це має бути винищувач покоління четвертого покоління, який може застосовувати сучасне озброєння. Літак не потрібен для того, щоб на ньому виконувати фігури вищого пілотажу», – сказав Юрій Ігнат.

Якщо Україна отримає такі винищувачі, то у Повітряні Сили України зможуть ефективно завдавати ударів по наземних цілях росіян керованими авіаційними або крилатими ракетами, а також будуть мати озброєння для боротьби з надводними цілями.

«Для того, щоб захистити наші «зернові коридори», навести лад в Чорному морі. Тому що ракети «Гарпун», які є в ЗСУ теж дуже потужний вид озброєння. І він, якщо з землі застосовується, то це менша дистанція польоту, а при пуску з літака. Тому винищувачі четвертого покоління потрібні нам для завоювання переваги в повітрі», – підкреслює Ігнат.

За словами речника Повітряних Сил, Росія модернізовує радянське озброєння, яке у неї залишилось.

«У них є брак озброєння, боєприпасів, зрозуміло, що будуть різні методи шукатись. Противник використав величезний стратегічний запас своїх балістичних та крилатих ракет по нашій інфраструктурі. На щастя для нас їм не вдалося досягти своїх цілей. Але вони виснажили нашу інфраструктуру, системи ППО, які змушені були реагувати на таку величезну кількість ракет. Понад 800 ракет з вересня минулого року пішло по Україні. Збито понад 700. Це доволі потужні показники. Плюс дрони-камікадзе», – сказав Юрій Ігнат.

Росія вже зверталася до Ірану щодо постачання балістичних ракет, але цей процес «на щастя не запущено», каже Ігнат.

«Тож росіяни почали використовувати звичайні авіаційні бомби ФАБ-500, а це страшна зброя, бомби вільного падіння, після яких залишаються величезні воронки. Якщо бомбардувальники їх викидають десятками за раз, то фактично від міста нічого не залишається. Це серйозний виклик. Вони знайшли рішення — приєднують до них крила й оснащують їх сигналом GPS», – сказав Ігнат.

Таким чином російські літаки не заходять в зону ураження української ППО. А комплекси ППО максимально б’ють на 75 км. С-300, БУК – на 40 км. Тому російська авіація на відстані 50 кілометрів від лінії бойових зіткнень або вздовж кордону запускає такі бомби.

«І це новий виклик, який PATRIOT або SAMP-T будуть дещо компенсувати в певних районах, якщо буде прийнято таке рішення туди їх надсилати. Але найефективніше — це F-16, який може застосовувати ракети на відстані до 180 кілометрів. Якщо така авіація в нас з’являється, ми зможемо відганяти російські літаки якомога далі», – підсумував Юрій Ігнат.

Чи отримає Україна західні винищувачі

У січні 2023-го міністр оборони України Резніков повідомив, що «надіслав Санта-Клаусу листівку зі списком побажань, і винищувачі також у цьому списку».

Глава МЗС Кулеба повідомив, що союзники України почали працювати над питанням постачання Силам оборони України винищувачів F-16.

16 січня президент США Байден заявив, що США не передають Україні F-16. Водночас Financial Times з посиланням на джерела повідомило, що Штати можуть передати Україні винищувачі F-16 або дати «зелене світло» на їхній реекспорт.

Також Британія та Німеччина заявили, що поки що не розглядають можливість передачі Україні винищувачів.

На девʼятому «Рамштайні», де очікувався розгляд питання авіації для України, партнери вирішили надати Україні більше боєприпасів, ППО та підзвітності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 лютого 2024
21 лютого 2024
17 лютого 2024
22 січня 2024
13 січня 2024
10 січня 2024
06 січня 2024
15 листопада 2023
07 листопада 2023