Поділитись:

ЗСУ на дві голови вищі, – командир волинської бригади (відео)

Четвер, 06 квітня 2023, 11:32
ЗСУ на дві голови вищі, – командир волинської бригади (відео)

14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого, яка базується у місті Володимирі, з першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну перебуває на передовій.

Суспільне розпитало в командира 14 ОМБр, підполковника Олександра Охріменка про ситуацію на фронті та стан справ у бригаді.

– До професіоналів, які складають кістяк бригади, в перші дні приєднались резервісти, добровольці, мобілізовані. В них був час на навчання чи це відбувалось у боях, одразу на практиці?

– Безпосередньо до підготовки даної категорії особового складу є визначені терміни. І взагалі немає такої необхідності одразу залучати особовий склад на лінію бойового зіткнення. Безпосередньо в пункті постійної дислокації організована підготовка даної категорії, яка проходить протягом двох тижнів.

Хто мав військову облікову спеціальність, він може направлятись одразу в зону бойових дій на посаду, але з допідготовкою у зоні бойових дій. два тижні проходять заходи з підготовки по модулях в зоні бойових дій, в тилових районах проводиться злагодження підрозділів – відділення, взвод, полк.

По можливості залучаємо особовий складу, щоб можна було вивчити і командирів відділень, і командирів взводів, і командири вивчили підлеглий особовий склад. Надалі виконання завдань уже в складі підрозділів безпосередньо в ході виконання бойових завдань.

– Яке кадрове забезпечення бригади зараз?

– Не буду називати цифру, але на даний час з питань укомплектованості бригада боєготова.

– Хто по іншу сторону лінії фронту – регулярна армія чи приватні воєнні кампанії?

– В загальному різні категорії є. І регулярна армія, і приватні кампанії, типу «Вагнер», мобілізовані, різношерсті структури. В цьому випадку у нас на лінії бойового зіткнення з тієї сторони присутні і вагнерівці, і кадрові службовці.

– Який кілометраж тримаєте, можете це озвучити?

– Він перевищує вдвічі норматив, якій визначений керівними нормативними документами.

– Багато країн декларують військову допомогу Україні, чи навчаються за кордоном воїни волинської бригади?

– Західні партнери нам допомагають. Є в нас категорії військовослужбовців різних спеціальностей, які уже завершили навчання на тій чи іншій техніці. Є техніка, яка нам доставлена, і ми виконуємо задачі на цій бойовій техніці. На даний час є категорія, яка навчається закордоном в складі груп, в складі розрахунків, екіпажів.

– Зараз який характер війни спостерігаєте?

– Більш статичний з визначенням лінії зіткнення, з тимчасовою зміною цієї лінії в нашу користь. Масштабних наступальних дій ми не проводимо, тому що є необхідність і перегрупуватися, і відновити сили, допідготовити особовий склад. Щоб найбільш ефективно в найкоротші терміни надалі виконувати задачу щодо звільнення тимчасово окупованих територій.

Зараз лінія статична. Нанесення ураження по противнику, який має свої райони і рубежі оборони, знищення його озброєння, техніки, і недопущення просування його в глибину території держави.

Якщо брати по потенціалах, по якості, по забезпеченості і по наявності тих засобів ураження, які надають нам партнери, то наші Збройні сили на дві голови вищі. По підготовці, по професіоналізму, по вмотивованості і решті критеріїв, що дозволяють виконувати поставлені завдання.

– Місцеве населення, як допомагаєте цивільним?

– Працюємо з ними через групу цивільно-військового співробітництва. В тому числі і з надання продуктів харчування, вивезення з під вогневого ураження противника цивільного населення в більш безпечні місця, ну і ряд інших питань, які в компетенції бригади.

– Не можна називати кількість полонених, але вони є. Є процес обміну? Можете озвучити кількість бійців, яких вдалося повернути?

 – В міру того, що це може загрожувати їх безпеці, я не називатиму їх кількість. Але такі люди є. Є такі, які пройшли полон, повернулись, стоять в строю і виконують задачі принципово.

– Герої України у бригаді?

– 15 осіб, але, на жаль. посмертно. Згадую наших танкістів доблесних. Екіпаж танку, який за весь період виконання бойового завдання, починаючи від 24 лютого, 2 чоловіків – командир та навідник – знищили 12 танків на різних напрямках у різних боях. Це просто робота, вони цим не хизувались і не вимагали, що дайте. Вони подані на нагородження на Героя України.

– Матеріальні виплати військові та їх родини отримують вчасно?

– Питань щодо фінансового забезпечення зараз не виникає. Що грошове забезпечення особового складу, що додаткова винагорода за участь у виконанні завдань в зоні бойових дій виплачується стабільно – до 20-го числа основна виплата, і до 30-го числа кожного місяця отримають додаткову винагороду в розмірах, які визначені: 100 та 30 тисяч, залежно від місця розташування.

– Мають можливість бійці йти у відпустки?

– В нас внесені зміни в закон про відпустки в період воєнного часу. Крім відпустки за сімейними обставинами, зараз особовий склад отримує ще 10 діб відпустки. Особовий склад у відпустки зараз ходить, але у тій кількості, яка дозволяє зберегти підрозділ боєздатним в ході виконання бойових дій.

– Співпраця з волонтерами, розкажіть про неї?

– Налагоджено на всіх рівнях – командирів батальйонів, дивізіонів, рот. Допомога суттєва. Ті питання, які самі не можемо вирішити, не можемо самі закупити, тут волонтерські організації суттєву допомогу надають.

– Що найважче в умовах війни у службі на посаді командира бригади?

– Робота з людьми. А решта – все під силу. Це робота, яку треба робити. А мотивує сім’я, наші діти, наші дружини, наші рідні, які мають можливість жити, розвиватися, розвивати країну, працювати, ходити в садочок, школу. Тому ми там маємо робити і завершувати те, що ми не починали. Я не буду розкривати військових таємниць. В нас є загальнонаціональна мета – кордони 1991-го року незалежної, вільної України, і вони будуть. Коли будуть – скоро, скоріше ніж ми собі думаємо.

Довідково: Олександр Охріменко народився 19 жовтня 1984 року на Вінниччині. У 2006 році з відзнакою завершив Одеський інститут Сухопутних військ, а також закінчив Національний університет оборони України ім.І.Черняховського. Волинську бригаду очолив в жовтні 2021-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів