Поділитись:

Ухилянтів чекає «сюрприз»: волинські прикордонники готуються до великодніх черг на кордоні (відео)

Середа, 05 квітня 2023, 22:07
Ухилянтів чекає «сюрприз»: волинські прикордонники готуються до великодніх черг на кордоні (відео)

Вже зовсім скоро українці святкуватимуть Пасху. Зважаючи, на те, що росіяни люблять завдавати масованих ударів на такі свята, а також на те, що по-сусідству з Волиню знаходиться недружня Білорусь, — потрібно бути готовими до можливих провокацій.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «КонкурентTV».

У шостому прикордонному Волинському загоні зазначають – зараз дуже багато українців традиційно повертаються з європейських країн на Батьківщину на Великдень. Лише з 1 по 4 квітня через пункти пропуску у Волинській області в Україну заїхали 24 тисячі осіб.

«На даний час, на території Волинської області на в’їзд в Україну для легкових транспортних засобів до 3,5 тон функціонує лише один пункт пропуску «Устилуг». Пункт пропуску «Ягодин» функціонує як вантажний. Там їдуть вантажівки та автобуси. Перетнути кордон на власному авто можна лише через пункт пропуску «Устилуг» у межах Волинської області», – каже Роман Колачик, старший офіцер відділу організації прикордонного контролю штабу 6 прикордонного Волинського загону.

 Натомість на кордоні з Білоруссю усі пункти пропуску зачинені – лише «Доманове» пропускає громадян України, які повертаються із Білорусі в пішому порядку. Роман Колачик каже, людей там не багато.

«Характеристика пасажиропотоку, який слідує з Республіки Білорусь до України не міняється значно. В середньому щодоби на вхід в Україну прибуває близько 50 осіб. Це є зазвичай жінки з дітьми. Збільшення якогось окремо пов’язаного з Великодніми святами ми не спостерігаємо. Ці люди повертаються зазвичай великим маршрутом, долаючи велику кількість кілометрів. І це не є пов’язано з Пасхальними святами. Зазвичай, така категорія прямує вдень, адже вночі, наскільки ми маємо інформацію, білоруські прикордонники не сильно хочуть оформляти. Поряд з тим ми працюємо цілодобово і в готовності зустрічати громадян України, які повертаються в тому числі з окупованих територій, повсякчас», – зазначає офіцер.

 У прикордонному Волинському загоні наголошують, що до провокацій на білоруському кордоні готові ще з перших днів повномасштабного вторгнення. 

«Охорона білоруської ділянки кордону з початку повномасштабного вторгнення ведеться у виключно посиленому порядку. Немає ніяких пом’якшень чи послаблень не зважаючи на те, яке б це свято не було: Новий рік, Пасха. Ретельно перевіряються громадяни, які в’їжджають в Україну. З ними проводяться фільтраційно-перевірочні заходи за залученням інших правоохоронних та силових структур. Ми не очікуємо збільшення або ж наявність якихось провокацій, бо в більшості повертаються жінки, діти та особи старшого віку», – повідомив прикордонник.

На Великдень додому повертаються і ті чоловіки, які покинули Україну незаконно. Кажуть, на ухилянтів чекає, так би мовити, «сюрприз». 

«Ми знаємо, що громадянина України не можна обмежити в праві в’їзду в Україну, але разом з тим ми виконуємо свою правоохоронну функцію і якщо встановлюється факт незаконного перетину громадянином України державного кордону на виїзд з України уже в період дії воєнного стану, стосовно такої особи складається протокол про порушення державного кордону за статтею 204, передається інформація в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки громадян та проводяться інші фільтраційно-профілактичні заходи», – зауважив офіцер.

Волинський кордон – в надійних руках. Прикордонники радо зустрічають українців, які їдуть додому, а разом з тим – уважно стежать, аби ворогу не вдалося влаштувати провокації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів