Поділитись:

Сільські медики на Волині протестують проти скорочення

Неділя, 29 січня 2017, 18:07
Сільські медики на Волині протестують проти скорочення

Кілька десятків працівників сільських ФАПів після наради у головного лікаря Маневицької райлікарні прийшли з протестом до районної держадміністрації.

На нараді їм повідомили про близьке скорочення 10 % відсотків робочих місць, – пише День.

Голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк пояснює: район отримує медичну субвенцію, але все одно на утримання медицини не вистачає 6 мільйонів гривень. Тому скорочення передбачувані і закономірні. Певну суму коштів має виділити районний бюджет, але цього все одно буде недостатньо.

Андрій Линдюк вважає, що потрібні зміни у кадровій політиці в сільській медицині. Він називає села (Мала Яблунька, Загорівка тощо), де кількість населення менша або трохи більша ста. Проте в них діють ФАПи, працюють фельдшери і санітари, хоча й не на повний оклад. Але податкові нарахування і на ці неповні оклади лягають на бюджет.

На думку очільника району, варто було б скоротити посади медиків у таких малих селах, а дати більше коштів, транспорту медикам у селах великих, опорних. На зауваження, що людей, скорочуючи, позбавляють засобів до виживання, Андрій Олександрович також має аргумент: ніхто наразі не може вижити за ті мізерні чверть чи половину окладу санітарки на сільському ФАПі. Тобто люди мають й інші джерела надходжень.

Врешті домовились, що кожен завідувач амбулаторії та ФАПів на місцях проговорить проблему з сільським головою і 31 січня о 15.00 всі сторони конфлікту зберуться в приміщенні райдержадміністрації для подальшого вирішення ситуації, що склалась.

На зустріч також запросять голови сільських рад та народного депутата від 23 округу Ірину Констанкевич. Також це питання винесуть на обговорення сесії районної ради, яка відбудеться 30 січня на 11.00.

Надрукувати
мітки:
коментарів