Поділитись:

Українці в Польщі: чим краще, ніж удома

Неділя, 29 січня 2017, 12:38
Українці в Польщі: чим краще, ніж удома

Українці в Польщі: чим краще, ніж удома

Минулого тижня міністр сім'ї, праці і соціальної політики Польщі Елжбета Рафальська заявила, що в Польщі не вистачає робочих рук, тому в країні будуть здійснюватися заходи щодо залучення робітників зі сходу Європи і, зокрема, з України.

Вона зазначила, що в міністерстві розвитку зараз працюють над пропозиціями для іммігрантів зі сходу щодо приїзду на роботу і проживання в РП, – пише Апостроф.

Міжвідомча група, до якої входять представники міністерств розвитку, сім'ї та внутрішніх справ, вже готує зміни в міграційне законодавство країни, згідно з якими українцям даватимуть візи на більш тривалий період часу. Крім того, уряд Польщі має намір заохочувати молодих українців до отримання документів на постійне проживання і польське громадянство.

Як запевнив заступник міністра розвитку Польщі Єжи Квіцінскій, ця політика повинна стати "ефективним рецептом від демографічної кризи в Польщі".

На зміну емігрантам

Те, що Польща має гостру потребу в припливі робочої сили, підтверджує статистика. Рівень безробіття в країні у 2016 році став найнижчим за чверть століття і один з найнижчих в Європі – всього 8 %. Тобто, майже у всіх громадян Польщі є робота. При цьому мільйони поляків вирушили шукати кращого життя в інші країни Європи, зокрема в Англії. Ось і не вистачає в Польщі робочих рук.

У підсумку, якщо вірити польському Міністерству у справах сім'ї, праці і соціальної політики, тільки в минулому році польські компанії виявили бажання найняти рекордні 1,3 млн робочих зі Сходу (при чому більшість з них – з України), задіяних, зокрема, на сезонних роботах. Це приблизно на дві третини більше, ніж у 2015 році.

За даними міністерства, минулий рік також став рекордним за кількістю дозволів на роботу: чиновники видали понад 123 тис документів, що майже в два рази більше, ніж в минулому році. 83 % дозволів видали українцям.

"Попит на іноземних робітників збільшився на десятки тисяч людей – в будівництві, на транспорті та виробництві. Більш ніж в два рази зріс попит в сфері громадського харчування і готельного господарства ", – зазначає один з польських ресурсів.

"Кількість українців, що виїжджають на роботу в Польщу, безсумнівно зростає. Причому, за останній рік стала помітна тенденція виїзду на роботу сім'ями – чоловік і дружина ", – повідомила виданню менеджер одного з чернівецьких агентств з працевлаштування.

Українці в Польщі: чим краще, ніж удома
Автор фото:Ілюстрація

З її слів, причини, які змушують українців шукати роботу за кордоном, очевидні – скорочення, економічна криза, безгрошів'я, а для колишніх жителів зони АТО – ще й війна.

Втім, сказати, що Польща займається благодійністю, беручи наших робітників, також не можна. Навіть польські чиновники не приховують, що завдяки дешевій робочій силі з України країна піднімає свою економіку.

Крім того, українці грають якусь роль і у внутрішній політиці Польщі. Наплив українських мігрантів дає привід польській владі аргументовано відмовляти в прийомі інших біженців – тих же сирійців та інших, проблему з якими сьогодні змушені вирішувати країни Західної Європи.

На що розраховують

Як і в Україні, зарплати в Польщі залежать від кваліфікації працівника, але вони спочатку рази в три вищі, ніж в Україні на таких же позиціях. Наприклад, продавцеві у відомому супермаркеті Carrefour в Польщі пропонують від 14 тис грн, в Україні – від 4 тис грн в місяць, робітнику на складі – 23 тис грн, в Україні – 7 тис грн. Різноробочі в нашій країні отримують близько 6 тис грн в місяць в Польщі – від 3 дол за годину, в цілому від 13,5 тис грн.

"Перша категорія українських заробітчан – то є, низькокваліфікований персонал – отримує практично мінімальну зарплату. У цьому році вона становить 2 тис злотих (460 євро) і 1,5 тис злотих (близько 336 євро) – після сплати всіх податків. При цьому, підкреслю, що недавно в Польщі ухвалили закон, згідно з яким мінімальна зарплата трудового іммігранта та поляка повинна бути однакова, – розповідає Володимир Велігорський, регіональний директор digital-агентства SvitSoft, яке працює на українському та польському ринках. – З часом, якщо українці залишаються працювати, і місце роботи, і зарплата у них збільшуються. Наприклад, якщо попрацювати в Польщі рік, то можна розраховувати на зарплату 700 євро".

При цьому, зі слів фахівця, середня зарплата в цілому у Польщі – 4 тис злотих, тобто, трохи менше 1 тис євро. У Варшаві вона трохи вища. Наприклад, менеджер середньої ланки отримує в столиці від 4 тис до 6 тис злотих.

Зарплати в IT сфері також починається від 4 тис злотих, а у досвідченого фахівця сягає 10 тисяч.

Добре, за словами Велігорського, заробляють вузькопрофільні фахівці. Наприклад, зарплата хорошого зварювальника може досягати 3-5 тис злотих. А якщо він відбуде випробувальний термін, то може поїхати працювати до Німеччини.

Як приклад, експерт навів будівельну компанію, яка будує ТЦ в Польщі. У неї була ситуація, коли вона не могла знайти висококваліфікованого зварювальника, тому що всі вони працювали в Німеччині. Компанії довелося запропонувати зарплату в три рази вищу, щоб переманити фахівця з Німеччини.

Потрібно також не забувати, що більшість українців їдуть до Польщі заробляти, тому економлять на всьому. І це при тому, що часто просять давати зміни не по 8, а 10 або навіть 12 годин. Тому частина заробітчан влаштовується в ті компанії, які оплачують житло. Інші ж знімають кімнати або цілі будинки, в яких живуть по шість і більше осіб. Іноді навіть буває, що на одному ліжку позмінно сплять двоє робітників – один відпрацьовує свою зміну, інший відпочиває, і навпаки.

Місце в кімнаті вартує українцям від 400 до 500 злотих на місяць. У маленькому містечку за 600-700 злотих можна зняти вже однокімнатну квартиру. Якщо ж говорити про Катовіце (індустріальий центр), то там квартира коштує від 800-1000 злотих, у Варшаві – 1300-1500. Ще близько 400-500 злотих треба витратити на комунальні послуги.

Шляхи до Польщі

Є кілька шляхів, за якими українці потрапляють на роботу в Польщу. Перший і найпоширеніший – пошук роботи через рекрутингові компанії. З моменту звернення в такі компанії і до виходу людини на роботу зазвичай минає близько двох місяців. Це якщо у людини не відкрита віза, а з відкритою – один-два тижні. Рекрутери допомагають українцям оформити документи і отримати в мерії дозвіл на роботу в Польщі, за яким оформляється робоча віза на півроку. Важливо, що за такою візою можна працювати тільки в Польщі, незважаючи на те, що ця країна є членом ЄС.

Клієнтами рекрутингових компаній найчастіше є великі і навіть відомі компанії, яким потрібні працівники. За словами Тетяни Пашкіної, HR-експерта порталу rabota.ua, в основному це будівельники, водії, працівники заводів, кур'єри, вантажники. Для жінок часто пропонують вакансії швачки, покоївки.

За таким вакансія рекрутери іноді набирають людей відразу бригадами.

"У Польщі дуже великий запит на некваліфіковану, низькооплачувану роботу. Тому багато українців їдуть туди і працюють за мінімалку. Як правило, таких робочих наймають агентства", – підтвердив Володимир Велігорський.

Українці в Польщі: чим краще, ніж удома
Автор фото:Ілюстрація

Він також зазначив, що на українському ринку досі працюють недобросовісні рекрутери, які стягують з заробітчан плату, хоча в Європі так не прийнято (іноді виявляється, що заплативши за працевлаштування, з працівника протягом року стягується ще й 20 % від зарплати на користь агентства), або ж обіцяють роботу, а на місці її не надається.

Дійсно, якщо вірити дослідженням компанії ОТТО, 60 % українців заплатили за можливість працювати в Польщі. А за оцінками міністерства праці Польщі, від 20 % українців працюють в країні нелегально.

У той же час, Пашкіна повідомила, що з січня польський уряд зобов'язав роботодавців реєструвати всі заявки на роботу в місцевих територіальних бюро. Таким чином, наявність вакансії на підприємстві завжди можна буде перевірити.

"Це підвищить відповідальність посередників, а також роботодавців, які торгували дозволами на роботу, а за фактом її не було. Правда, такі випадки, скоріше, виняток, ніж правило", – підкреслила експерт.

Відзначимо також, що українці, які бажають підзаробити, часто потрапляють в Польщу завдяки численним друзям і родичам.

"Західні області ходять на роботу в Польщу буквально з торбинкою. У них там кум, брат, сват ", – каже Пашкіна.

Менше шансів знайти роботу в Польщі висококваліфікованим фахівцям. Правда, і в цьому випадку є винятки. Наприклад, польські компанії гостро потребують IT-шників, вузьких фахівців. Їх шукають як через рекрутингові компанії, так і через онлайн-сервіси з пошуку робіт.

"Також велика частина робочої міграції до Польщі – це IT-професіонали або фахівці тих сфер, які вимагають спеціальних знань. У них вже відразу висока зарплата", – зазначає Велігорський.

Ще один шлях почати працювати в Польщі – поїхати туди вчиться. За останні три роки кількість українських студентів у цій країні виросла в чотири рази.

"Справа в тому, що вартість освіти у нас і в Польщі зрівнялася. Плюс є пільгові місця, на яких можна вчитися безкоштовно, якщо у тебе є карта поляка або польське коріння. На таких місцях можна навіть отримувати стипендію. Крім того, польські виші, а також європейські організації пропонують студентам багато грантів на освіту ", – пояснює Велігорський.

У підсумку, за його словами, багато студентів вступають в польські виші і починають працювати. Це вже іммігранти зі знанням мови і польською освітою. Тому вони спокійно знаходять собі роботу в різноманітних сферах.

Надрукувати
мітки:
коментарів