Поділитись:

Луцькрада пожалілась у Київ на міжміських перевізників (відео)

П'ятниця, 31 березня 2023, 16:07
Луцькрада пожалілась у Київ на міжміських перевізників (відео)

Депутати Луцької міської ради вирішили звернутися до Віцепрем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова з проханням вжити заходів для впорядкування міжміських перевезень.

Відповідне рішення прийняли під час сесії міськради.

Луцькрада уже приймала ряд рішень, якими забороняла рух автобусів приміських та міжміських (міжобласних) маршрутів вулицями та проспектами міста. Таким перевізникам запропонували альтернативний варіант руху транспорту у Луцьку. Для них виділили 38 міських зупинок громадського транспорту для здійснення посадки та висадки пасажирів.

Проте у проєкті звернення йдеться, що міжміський транспорт, який розбалансовує логістику транспортних перевезень у Луцьку, всерівно продовжує курсувати центральними вулицями міста. 

«Центральними проспектами та вулицями м. Луцька продовжують курсувати автобуси приміського та міжміського сполучень. Технічні та екологічні характеристики автобусів не відповідають сучасним вимогам, оплата проїзду проводиться готівкою, облік пасажирів відсутній, порушуються схеми та розклади руху автобусів», – йдеться у зверненні. 

Також у рішенні зазначають, що Луцькрада неодноразово зверталась до Волинської обласної державної адміністрації, аби та прослідкувала за дотриманням правових норм, технічних та екологічних нормативів, що діють в місті, при організації руху транспорту на території обласного центру. Проте вони не змогли досягнути конструктивної співпраці.

Тому міськрада звернулася до вищого керівництва країни з проханням вжити заходів щодо дотримання законодавства у сфері пасажирських перевезень на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше громад та не виходять за межі Волинської області.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход зазначив, що таке звернення виглядає як «ябіднічество» і йому бракує конкретики. Він попросив пояснити, чи були звернення до судових органів з приводу вирішення цього питання.

«Ми, як депутати, як міська рада в цілому, виглядаємо недолуго, коли звертаємося до міністра, щоб він допоміг вирішити ваші проблеми неналежної комунікації та співпраці з ОДА. Я вважаю, що ми не маємо так чинити», – зауважив депутат.

Михайло НаходМихайло Наход
 

Очільник відділу транспорту Луцькради Віктор Главічка повідомив, що у 2021 році були відповідні позови, проте тоді вони уклали з Волинською ОДА меморандум про співпрацю з цього питання. Проте обладміністрація не виконувала домовленостей. 

«Після позову між Волинською ОДА та Луцькрадою був підписаний меморандум, але ОДА його не виконувала. Протягом військового стану ми не вживали заходів щодо контролю транспорту. Ситуація на сьогодні все гіршає та гіршає. Привокзальна площа перетворилась на стоянку автобусів у сього Рожищанського району. Ми звертаємось до Міністерства, бо воно займається саме транспортом. У звернені зазначені усі наші дослідження з цього питання», – каже пан Главічка.

Віктор ГлавічкаВіктор Главічка
 

Він також зазначив, що цьогоріч вони проводили моніторинг висадки пасажирів на зупинках громадського транспорту міжміськими автобусами. У цьому їм допомагала програма «Безпечне місто». Завдяки їй вдалось виявити багато порушень.

«У пікові години графік руху недотримується. Адже міські зупинки не розраховані на таку кількість транспорту. Ми проводили десятки рейдів та виявляли порушників. Але питання не вирішується, а тільки погіршується. Постійно бігати за водіями – недоречно. ПрАТ «ВОПАС» нам повідомило, що на міжміських маршрутках не ведеться контроль за дотриманням оплати проїзду, тому це сприяє розвитку тіньового бізнесу», – зазначили в управлінні.

Нагадаємо: мешканці Луцької територіальної громади скаржаться на те, як формуються ціни на перевезення пасажирів у приміському громадському транспорті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів