Поділитись:

В'язні Рівненської колонії виманювали гроші у родичів українських військовополонених

Четвер, 30 березня 2023, 20:18
В'язні Рівненської колонії  виманювали гроші у родичів українських військовополонених

Служба безпеки та Нацполіція ліквідували у Рівненській області шахрайську схему виманювання грошей у родичів зниклих безвісти українських військових.

Про це інформує Служба безпеки України.

Незаконну діяльність організували троє ув’язнених місцевої виправної колонії, які відбували покарання за тяжкі злочини. Зловмисники знаходили в інтернеті людей, які розшукують своїх близьких, учасників бойових дій, і представлялись їм військовослужбовцями.

В'язні Рівненської колонії  виманювали гроші у родичів українських військовополонених 

Потім за гроші пропонували громадянам «допомогу» у встановленні місця перебування і стану здоров’я зниклих воїнів або навіть звільнення їх з полону. Вартість таких «послуг» становила від 3 до майже 100 тис. грн. Сума залежала від емоційно-психологічного стану потерпілих та їхніх фінансових можливостей.

Гроші просили переказувати на банківські картки знайомої одного із ув’язнених. Після отримання коштів зловмисники припиняли спілкування з потерпілим і більше не виходили з ним на зв’язок. Встановлено, що шахраї підшукували своїх жертв у тематичних спільнотах популярних соцмереж, до яких приєднувались з фейкових акаунтів.

В'язні Рівненської колонії  виманювали гроші у родичів українських військовополонених В'язні Рівненської колонії  виманювали гроші у родичів українських військовополонених 

Там вони знаходили інформацію про військових, яких розшукували, і заходили у приватне листування з їхніми родичами. У ході розмов зловмисники застосовували методи маніпулятивного впливу та чинили психологічний тиск на співрозмовників.

Під час обшуків за місцем відбування покарання та за адресою проживання знайомої одного із в’язнів правоохоронці вилучили:

  • мобільні телефони і планшети;
  • майже 2 десятки сім-карток різних мобільних операторів, на які були зареєстровані фейкові акаунти та з яких зловмисники телефонували потерпілим;
  •  5 банківських карток, на які надходили гроші від потерпілих;
  • чорнові записи із доказами незаконної діяльності.

В'язні Рівненської колонії  виманювали гроші у родичів українських військовополонених 

Наразі вирішують питання щодо повідомлення фігурантам про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Триває розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Заходи проводили співробітники СБУ у Рівненській області та Нацполіції за процесуального керівництва обласної прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
07 квітня 2024
03 квітня 2024
01 квітня 2024
26 березня 2024
24 березня 2024
18 березня 2024
01 березня 2024
19 лютого 2024