Поділитись:

Український суд виніс перший вирок за депортацію з тимчасово окупованого Криму

П'ятниця, 31 березня 2023, 03:59

Дарницький районний суд Києва засудив заочно до 10 років позбавлення волі суддю, яка причетна до депортації кримчанина з території тимчасово окупованого півострова Крим.

Про це пише Українська правда.

«Після окупації півострова «суддя» перейшла на службу до незаконно створених судових органів та обійняла керівну посаду «голови Армянського міського суду Республіки Крим». Засуджена брала безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення у Криму.

«Суддя» достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова».

Суддю визнано винною у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). В прокуратурі повідомили, що її рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території Російської Федерації».

«Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені», – повідомили в прокуратурі.

Керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний заявив, що це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова.

Наразі ще 3 обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядаються судами.

За інформацією джерел УП, йдеться про суддю Ларису Лихачову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024