Поділитись:

Путін все ще сподівається, що зможе перемогти Україну, – ISW

Понеділок, 27 березня 2023, 08:50

Президент рф володимир путін переконаний, що з часом зможе отримати перемогу над Україною, вважають експерти Інституту вивчення війни.

Про це пише Українська правда. 

«Ані Україна, ані Захід не переконали путіна в тому, що він повинен розглянути можливість будь-якого компромісу. Натомість путін залишається зосередженим на досягненні своїх початкових військових цілей шляхом затяжного конфлікту, в якому він переможе, нав'язавши силою свою волю Україні або зламавши волю України після того, як Захід припинить підтримувати Київ», – йдеться у повідомленні. 

В інституті наголосили, що, незважаючи на те, що путіну не вдалося взимку «заморозити» Україну і Європу, а російський зимово-весняний наступ наближається до кульмінації, він продовжує давати зрозуміти словами і справами, що не готовий відмовитися від своїх максималістських цілей щодо України.

«Продовження російських наступальних операцій навколо Бахмута і Авдіївки, а також уздовж лінії фронту в Луганській і західній частині Донецької областей є ще одним показником того, що путін залишається відданим ідеї перемоги у затяжній війні», – йдеться у звіті.

Аналітики ISW відзначають, що наразі путін не висуває жодних умов для переговорів, окрім повної перемоги росії.

«Путін не вживає військових заходів, які були б розумними, якби він серйозно ставився до пошуку компромісу шляхом переговорів. Нинішня лінія фронту створила б дуже сприятливі умови для відновлення російського вторгнення, якби Путін запропонував прийняти її як межу припинення вогню. Але він явно не бажає цього робити», – вважають експерти.

Таким чином, наголошують в ISW, вибір, який стоїть зараз перед Україною та її західними партнерами, відносно простий:

«Україна може в односторонньому порядку припинити бойові дії, навіть якщо російські атаки з землі і повітря триватимуть, що призведе до катастрофічної поразки. Українські війська можуть продовжувати воювати у дуже обмежений спосіб, прагнучи лише утримати те, що вони зараз мають, що заохочуватиме путіна до подальших зусиль, спрямованих на повну військову перемогу. Або ж вони можуть розпочати послідовні контрнаступальні операції з подвійною метою: переконати путіна прийняти компроміс, досягнутий шляхом переговорів, або ж створити військові реалії, достатньо сприятливі для України, щоб Київ і його західні союзники змогли ефективно заморозити конфлікт самостійно, незалежно від рішень путіна.

Це ті варіанти, які стоятимуть перед Україною і Заходом доти, доки путін продовжуватиме вірити, що він може нав'язати свою волю силою російської зброї протягом будь-якого періоду, який він готовий воювати», – резюмують аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів