Поділитись:

"Це важка праця моїх батьків, які ризикнули всім", – співвласниця компанії "Тигрес"

П'ятниця, 27 січня 2017, 15:00

Волинська компанія "Тигрес" знана не лише в Україні, а й далеко за її межами. Саме тут, на Волині, силами 600 працівників створюються нові іграшки, м'які та пластмасові, для маленьких дітей, фірмовий одяг та постіль.

Ділове видання Волині "Конкурент" поспілкувалося зі співвласницею компанії "Тигрес" Іриною Дубчук про те, як зародилася компанія, чому вирішили займатися дитячими товарами, куди експортують продукцію та які виробничі новинки чи проекти представлять у 2017 році.

* * *

— Хотілося б почати наше інтерв'ю з народження вашої компанії. Скільки років ви на ринку? З чого все починалося?

Створення компанії "Тигрес" починалося з відкриття магазину на проспекті Соборності у 1995 році. Це був такий супермаркет з тисячею дрібниць. Ближче до 1998 році вирішили спеціалізуватися саме на дитячих товарах, і саме тоді ми заключили перший контракт з польським партнером "Wader" на ексклюзивну дистрибуцію на території України. Наша співпраця триває вже 20 років.

Чому компанія має назву "Тигрес"? Яке її походження?

Назва "Тигрес" виникла в 1992 році, тому що мої батьки та мій брат народилися в рік тигра.

Чому обрали нішу виробництва дитячих іграшок та товарів? Ви були впевнені, що справа буде вдалою?

— Торгуючи різною продукцією, в той час найкраще продавалася іграшка. Мої батьки вже тоді зрозуміли, що попит на дитячі товари існуватиме завжди. Іграшки почали імпортувати з Польщі: спочатку з гуртівень у Любліні, а потім підписали контракти безпосередньо з виробниками.

Чим особливі ваші товари? Адже вони першою чергою призначені для дітей.

— Філософія нашої компанії – щаслива дитина у центрі всього, що ми робимо. Тому продукція, яку ми виготовляємо є безпечною, якісною, що підтверджують всі необхідні сертифікати. Виробництво пластмасової іграшки є екологічно безпечним. Ми відкриті для кожного кінцевого споживача. Недарма ми проводимо групові екскурсії на виробництво м'яконабивної іграшки.

А що, якби ви займалися дешевими китайськими іграшками чи скажімо взагалі увійшли б до іншої галузі? Чи була б компанія такою ж успішною?

— Наш колектив – це кваліфікована команда, якою я дуже горджуся. Я їм завжди кажу: "Сьогодні продаємо іграшку, а завтра будемо продавати газонокосарки". І вони будуть це продавати. Наш пріоритет у тому, що товари, які ми продаємо мають бути високої якості незалежно від країни виробника. Ми є ексклюзивним дистриб'ютором на території України товарів TM Wader та Canpol babies, LOVI. Виробництво компанії "Wader" розташоване у Польщі. Якщо ми говоримо про фірму "Canpol", то товари асортименту мають різні країни-походження: Тайвань, Китай, і т.д. Але ми впевнені в якості даної продукції, адже ця компанія сертифікована GMP та ISO.

Компанія "Тигрес" знана не лише в Україні, а й далеко за її межами. У які міста та країни ви експортуєте власні товари?

Компанія "Тигрес" працює з усіма категоріями клієнтів в Україні: від найбільших національних мереж до невеликих магазинів. Тому, коли до нас приїжджають наші партнери з "Canpol" і "Wader", то вони дивуються, що ми можемо працювати з одним і тим же асортиментом з аптеками, заправками, будівельними супермаркетами і з супермаркетами побутової хімії. Якщо говорити про експорт, то ми представлені орієнтовно у 80 країнах світу. Маємо клієнтів в Азербайджані, Казахстані, Грузії, Вірменії, Білорусі, Молдови. Були у нас вже поставки до Мексики та Японії.

А чи цікавилися, як в різних країнах світу сприймають українську іграшку від "Тигрес"?

— Різне сприйняття. Ми хочемо наслідувати принцип роботи "McDonald's", у яких є свої правила та засади, від яких вони не відступають. Якщо підете в "McDonald's" в тій чи іншій країні, то все буде ідентично по зовнішньому вигляду, сервісу, якості, їхня продукція пристосована до кожного ринку, до смаків клієнта. У цьому році у нас відбувається багато змін: змінився логотип компанії, відбувається ребрендинг упаковки, заплановано вихід багатьох новинок власного виробництва.

Ваші товари краще купують в Україні чи за кордоном?

— Відсоток експорту на сьогодні у нас становить 30 %, а Україна – 70 %. З України ми почали і вона залишається для нас найбільш пріоритетним ринком. Будучи спікером на різних форумах, я завжди казала: "На експортний ринок потрібно виходити тоді, коли ми проявили себе, як надійного партнера на території України ". У мене така політика. Ми інвестуємо в наше виробництво, асортимент товарів, збільшення виробничих потужностей.

Які товари є у власному виробництві вашої компанії?

— Все почалося з м'яконабивної іграшки у 2003 році. У 2011 році, коли переїхали у новий офісно-виробничий комплекс і відкрили виробництво пластмасової іграшки та паралельно запустили виробництво дитячого одягу.

З яких матеріалів/складників виготовляють товари "Тигрес"?

— Якщо говорити про швейне виробництво, то в нас українські партнери. Ми працюємо з рівненським "Льонокомбінатом", тернопільською фабрикою "Текстерно" та з іншими постачальниками. Сировину для пластмасової іграшки ми імпортуємо з Європи.

Якість це те, на що ви претендуєте у виробництві дитячих товарів та іграшок?

Якість у нас на першому місці. Ми продаємо лише якісні товари і за це ми здобули свою репутацію в Україні та за кордоном.

З НАШОЮ ПЛАСТМАСОВОЮ ІГРАШКОЮ МИ МОЖЕМО КОНКУРУВАТИ НА РИНКУ З КИТАЙСЬКОЮ ІГРАШКОЮ

На якого споживача орієнтується "Тигрес"? Опишіть його.

Якщо у нас висока якість всієї продукції, то цінова політика дуже різноманітна. В основному – це середній - середній плюс. Наші якісні пластмасові іграшки впевнено конкурують на ринку з китайськими іграшками по ціні.

Наскільки складно виготовляти якісні товари в нашому регіоні?

Я не буду казати, що це легко. Це дуже важка праця моїх батьків, які ризикнули свого часу всім, що мали, вклали гроші в "дитячий бізнес". Ми тримаємо свою марку і кожного дня розвиваємося та інвестуємо у виробничі потужності, асортимент, людей, які є основним нашим капіталом.

Наскільки рентабельним є ця галузь. Які доходи ви отримали за попередній рік?

Ця інформацію відкрита, бо юридична особа. Я не буду радити вже сьогодні відкривати фабрику і шити іграшки… Це робота моїх батьків впродовж 25 років. Мені, з однієї сторони, дитині, яка не бачила своїх батьків, було важко. Але спілкуючись з людьми, які починали відкривати свій бізнес в 90-х роках, я розумію, що тоді було легше це зробити, ніж сьогодні. Мій батько був десятим зареєстрованим підприємцем на території України та першим - на Волині. Якби іграшковий бізнес був нерентабельним, ми б ним просто не займалися.

Яке ваше професійне кредо чи кредо вашої компанії?

Нашим кредо все життя було "Все найкраще – дітям". Ми вкладали і вкладаємо в нашу іграшку душу! На сьогодні слоганом нашої компанії є "Зростаємо разом з Тигрес". Ми продаємо продукцію для дітей від народження до 102 років. Тому що нашу іграшку купують і дорослі в подарунок на 8 березня, день Валентина, або інше свято. Наша текстильна інтер'єрна іграшка взагалі немає обмеження у віковій категорії.

КОЖЕН МОЖЕ ПРИЙТИ НА ФАБРИКУ І ПОДИВИТИСЯ, ЯК МИ ВИГОТОВЛЯЄМО ІГРАШКИ

Свого часу жителі Липин негативно відгукувалися про ваше виробництво, адже йшлося про пошиття м'ягких іграшок, але згодом у виробництві почали використовувати пластмасу. Що можете сказати з цього приводу? Як ви контролюєте число шкідливих викидів?

Таке відчуття, що ми переробляємо пластмасові пляшки та робимо з них іграшку, що дуже популярно в Америці. Розумієте, американці гордяться тим, що вони з галонів на молоко роблять іграшку. Є "American Plastic Toys" та "Green Toys", які так роблять. Я б своїй дитині не купила іграшку, яка колись була галоном з молока. У нас просто є необізнаність кінцевого споживача.

Цей конфлікт у нас розпочався рівно рік тому, коли ми сіли за стіл переговорів у сільській раді. Ми зустрічалися на зборах громади, щоб розповісти, хто ми є і що ми виготовляємо. Коли відкривалася цю фабрика у 2011 році, ми мали всі дозволи, сертифікати та виконувати всі можливі нормативи. У нас не було такого, що кожен свій наступний крок чи інвестицію ми мали погоджувати з громадою. Не вдалося тоді конструктивно поспілкуватися, тому що розмова має бути двостороння, а не одностороння. На сьогоднішній день кожен може прийти на фабрику і подивитися, як ми виготовляємо іграшки.

— Голова ОДА Володимир Гунчик під час одного з прийомів громадян у січні цього року сказав, що дав доручення управлінню екології та природних ресурсів облдержадміністрації перевірити дозвіл ТОВ "Тигрес Люкс" на шкідливі викиди. Чи була перевірка та розмова з Гунчиком?

Так, і голова ОДА, і перевірка – все було. Результати – все як має бути! Ніяких зауважень.

— У великих компаніях користується популярністю участь у різноманітних світових виставках. У яких брала участь ваша компанія, які найбільше вразили?

У 2016 році ми відвідали виставку в Кувейті, а також в Гонконгу та Стамбулі. Кожного року ми представляємо нашу продукцію в Нюрнберзі (Німеччина). В лютому цього ми вдруге братимемо участь у виставці в Нью-Йорку. У березні плануємо взяти участь у виставці в Дубаї.

— У вашої компанії є мобільний додаток, створений минулого року, інтернет-магазин... Чому основний інтерфейс – російський? Ви орієнтуєтеся не на українського споживача?

Інтернет-магазин у нас на російській мові, але ми зараз активно його змінюємо та перекладаємо на українську. Ми створювали інтернет-магазин для наших клієнтів в той час, коли мовне питання не стояло так гостро, а більшість наших клієнтів розмовляли російською мовою. Ми дослухаємося до порад та побажань, тому на нашому сайті tigres.ua можна вибрати англійський, російський, чи український інтерфейс.

— Які нові напрямки плануєте реалізувати цього року або які новинки маєте намір впровадити?

Новий логотип та нову упаковку. Ми зараз займаємось створенням картонної упаковки для всього асортименту пластмасової іграшки. Така перша вимога американського споживача і ми хочемо, щоб наша іграшка була представлена в упаковці на всіх ринках, в тому числі в Україні. Щодо швейного виробництва, то асортимент поповнюється новинками кожного кварталу. У 2017 році плануємо запустити багато нових пластмасових іграшок. У минулому році ми підписали контракт з китайським виробником "Form", який виготовляв для нас форми для використання в термопластавтоматах. Так само ми заключили контракт з "Modern-Expo", який виготовляє для нас форму для виготовлення 3D-пазлів, які будуть новинкою на території України. Також, серед новинок буде іграшка, де вперше поєднаємо пластмасу і плюш. Таких іграшок в Україні ще немає.

Щодо нових проектів, то ми заключаємо договір з Андре Таном з пошиття продукції під його брендом "Tigres by Andre Tan". Це буде постіль, одяг, різні комплекти, іграшки під його власним дизайном. Він раніше мав досвід співпраці "мама-дитина". Це буде нове віяння дитячої колекції і в його мережі, і для наших клієнтів. Крім того, ми підписуємо договір з "Діснеєм" на швейне виробництво – постіль та одяг з діснеївською тематикою та ліцензією. Також, порадуємо наших клієнтів та кінцевих споживачів в Україні новою дистрибуцією – нових ліцензійних товарів, які в Україні ще не були представлені.

Текст: Наталка ВОСКРЕСЕНСЬКА

Фото: Руслан ПИЛИПЧУК

Довідка: компанія "Тигрес" – це український виробник дитячих товарів. Виробництво розташоване у селі Липини на вулиці Перемоги, 25. Власниками компанії є подружжя Галина та Сергій Падука та їхні діти Олександр Падука та Ірина Дубчук.

Надрукувати
мітки:
коментарів