Поділитись:

Репатріація: Україна передала РФ усіх важкопоранених полонених (фото)

П'ятниця, 24 березня 2023, 13:51

Україна в односторонньому порядку передала росії усіх важкопоранених та важкохворих окупантів, стан яких дозволяв транспортування, захоплених в полон з початку широкомасштабного вторгнення.

Про це у п'ятницю, 24 березня, повідомила у телеграмі пресслужба Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими (КШППВ).

«Дотримуючись міжнародних зобов’язань, на виконання статей 109-114 Женевських конвенцій та за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста, Україна в односторонньому порядку здійснила передачу важкопоранених та важкохворих полонених окупантів російській стороні», – йдеться у дописі.

У КШППВ зазначили, що у цьому випадку йдеться не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію – повернення важкопоранених полонених без жодних умов, як це передбачає міжнародне гуманітарне право. 

«Водночас держава-агресорка, систематично нехтуючи міжнародними нормами, досі утримує в заручниках тисячі українських громадян, зокрема важкохворих і поранених, цивільних, дітей та жінок, літніх людей, а також тих, які потрапили в російський полон ще до початку широкомасштабного вторгнення», – зазначили у Координаційному штабі.

Усі ці категорії громадян згідно з міжнародним гуманітарним правом мали б бути повернуті Україні шляхом репатріації без жодних умов, запевнили у КШППВ:

«Попри це росія не лише продовжує утримувати в заручниках цивільних та некомбатантів, але й відмовляється допускати до місць їхнього утримання представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, не забезпечує їх зв’язком з рідними, належним харчуванням, медичною допомогою, навмисно створюючи нелюдські умови перебування в неволі». 

Україна закликає світову спільноту посилювати тиск на державу-агресорку, аби змусити росію дотримуватися міжнародного гуманітарного права та звільнити з полону всіх незаконно утримуваних громадян України.

Нагадаємо: у рамках обміну з РФ в Україну вдалося повернути тіла ще 83 загиблих захисників.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів