Поділитись:

Сі Цзіньпін в Росії: про що домовлялись (відео)

Вівторок, 21 березня 2023, 21:55
Сі Цзіньпін в Росії: про що домовлялись (відео)

Очільник Китаю Сі Цзіньпін перебуває із триденним візитом (20-22 березня) у росії. Сі став першим світовим лідером, який особисто зустрівся 20 березня з президентом Росії Володимиром Путіним після того, як 17 березня Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт Путіна.

Про що неофіційно могли домовитись лідери цих країн у новому випуску програми «Прайм-Тайм» на телеканалі «КонкурентTV» розповів колишній співробітник СБУ та експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Іван Ступак вважає, що країни домовились про політичну і дипломатичну підтримку.

«Я думаю, що російська федерація хоче заручитися підтримкою Китаю, щоб не бути самими. Запропонувати Китаю щось дуже цікаве з точки зору співпраці», – каже він.

Фахівець навів приклад «сдєлкі вєка» по словах Путіна, коли Росія через газопровід у Сибіру постачала газ у Китай у надзвичайно великих об’ємах. Хоча тодішній міністр енергетики Росії зазначав, що проєкт повністю збитковий. Тобто, фактично Росія втрачала кошти, а Китай отримував російський газ зі знижкою 70% від ринкової вартості.

Також експерт Українського інституту майбутнього розповів, що ордер на арешт Путіна, що видав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі навряд суттєво вплине на відносини Китаю та Росії. Хоча навряд Китай на державному рівні буде постачати військову амуніцію Кремлю. Не виключений сценарій, що певні об’єми військової допомоги будуть реалізовуватись силами приватних китайських компаній.

Детальніше у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів