Поділитись:

Українцям піднімуть тарифи на електроенергію: чого очікувати (відео)

Неділя, 19 березня 2023, 15:45
Українцям піднімуть тарифи на електроенергію: чого очікувати (відео)

Незабаром українцям готуються підняти тарифи на електроенергію. Цифр поки немає, але є принципи «операції з підвищення тарифів».

Про це розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору».

Інформація про підвищення тарифів на електроенергію для населення почала поширюватися від радника прем'єра Юрія Бойка наприкінці лютого. Конкретно про те, як саме це відбуватиметься, наразі не повідомляють, проте, як інформує телеграм-канал «Монополіст», наразі є близько 10 різних концепцій підвищення тарифів. 

В уряді кажуть, що будуть дотримуватися наступних принципів:

1. Сходинки замість субсидій.

Швидше за все, концепція підвищення передбачатиме одну або більше сходинок. Наприклад, перші 100 (або 250) кВт-год на місяць коштують дешевше, ніж подальший обсяг.

Альтернатива концепції сходинок – це адресні монетизовані субсидії для незахищених верств населення.

«Енергетики більше схильні до субсидій. Але в такому разі буде велике навантаження на Мінсоцполітики, яке не хоче займатись ідентифікацією отримувачів субсидій. Між тим, концепція сходинок визначає «соціального споживача» за обсягом споживання», – розповів Андрій Лучик.

2. Загальний місячний чек для «соціального споживача» не повинен вирости.

Зараз максимальний місячний чек при споживанні до 250 кВт-год на місяць становить 360 грн або менш як $10.

3. Поступовість підвищення.

Чим радикальнішим буде підвищення тарифів, тим більше етапів буде запроваджено. Нагадаємо: такий досвід вже був: у 2015 році НКРЕ підвищила тарифи в 4 етапи з різницею в пів року між кожним підвищенням. Але, враховуючи досвід, запровадження ринкових цін для населення, коли тариф складе близько 6 грн/кВт-год, очікувати не варто.

На думку урядовців, підвищення тарифу на електроенергію необхідне з кількох причин:

  1. Нинішня політика уряду призвела до фінансового колапсу енергосистеми. Сьогодні для постачання населенню дешевої електрики (ПСО) потрібно близько 140 млрд грн на рік. Ці гроші мають заплатити держкомпанії Енергоатом та Укргідроенерго, продаючи свою електроенергію за ринковими цінами. Але вони і близько не мають таких прибутків.
  2. Тарифи для населення майже в чотири рази менше ринкової плати. Нині бізнес платить близько 6 грн/кВт-год. Цим самим покриває частково збиток від продажу електроенергію населенню.
  3. Внаслідок війни виникла диспропорція споживання електроенергії між бізнесом і населенням. До війни юрособи, які купують електроенергію за ринковими цінами, споживали приблизно 70 % е/е в країні. Все інше – населення. З початком вторгнення споживання бізнесу впало удвічі більше, аніж споживання населення. Відтак диспропорція зросла ще більше. А грошей брати немає звідки.

Нові тарифи на електроенергію можуть запровадити вже наприкінці березня – у квітні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів