Поділитись:

На Волині зафіксували незначну загибель озимих посівів (відео)

Неділя, 19 березня 2023, 13:08

На Волині спостерігається невелика загибель посівів озимих зернових культур. Зразки озимих зернових показали незначний інфекційний запас збудників.

Про це розповіла заступниця начальника відділу Головного управління Держпродспоживслужби в області Наталія Горпинюк, – повідомляє Суспільне.

З її слів, для відстеження стану рослин у господарствах у 16 колишніх районах провели моніторинг. Дані показали загибель посівів у межах 0,4-1 % рослин.

Посіяні зернові культури в Луцькому районіПосіяні зернові культури в Луцькому районі
 

«На відрощених культурах пшениці, жита, ячменю спостерігається незначний запас збудників борошнистої роси, кореневих гнилей, септоріозу. Рекомендується провести раннє весняне бронювання з прикореневим підживленням мінеральних добрив», – сказала фахівчиня.

Під урожай 2023 року в області посіяли 180 тисяч гектарів озимих зернових і 50 тисяч гектарів озимого ріпаку, – зазначив керівник відділу обласного управління агропромислового розвитку області Олександр Книш.

Посіяний ріпак у селі Брище Луцького районуПосіяний ріпак у селі Брище Луцького району
 

Через теплу зиму сільгоспкультури не були у стані спокою, – розповіла агрометеорологиня обласного гідрометеоцентру Ірина Ярмолюк. З її слів, температурні показники в січні фіксували на рівні 12-14 градусів тепла.

За полем одного з дослідних господарств, що біля села Брище Луцького району, де на зиму сіяли ріпак, агрометеорологиня веде спостереження.

Агрометеорологиня Ірина ЯрмолюкАгрометеорологиня Ірина Ярмолюк
 

«Через те, що було дуже багато опадів і близько знаходиться водозатримуючий шар, утворилися такі весняні блюдця води. Які не вбирає площа і дивлюся, що ріпак тут у неприглядному стані. Щодалі туди на полісся, то там положення ще гірше», – сказала Ірина Ярмолюк.

Попри температурні рекорди, додала агрометеорологиня, спостережники у Ковелі, Світязі, Володимирі та Любешові показали, що озимина добре перезимувала, перебуває в доброму стані й загибелі та зрідженості немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 лютого 2024
13 жовтня 2023
06 жовтня 2023
28 вересня 2023
11 вересня 2023
06 вересня 2023
05 вересня 2023
03 вересня 2023
04 серпня 2023