Поділитись:

В Україні хочуть юридично затвердити термін «рашизм»

П'ятниця, 17 березня 2023, 07:51
В Україні хочуть юридично затвердити термін «рашизм»

У Верховній раді зареєстрували проєкт заяви, в якій пропонують офіційно визначити політичний режим Росії як «рашизм», а також засудити його ідеологію та суспільні практики як тоталітарні і людиноненависницькі. Документ оприлюднили на сайті парламенту.

Детальніше про те, для чого потрібен закон про «рашизм» та як трактують цей термін, один з ініціаторів заяви, історик і народний депутат Володимир В'ятрович та рівненський політолог Віталій Лебедюк розповіли в етері телемарафону, пише Суспільне.

Автори проєкту заяви у пояснювальній записці зазначили, що це дозволить визначити форми агресії та спонукатиме засудженню державами світу політики російської федерації.

Один з ініціаторів проєкту заяви, народний депутат і кандидат історичних наук Володимир В'ятрович потребу ухвали такого документа пояснює тим, що настав час юридично пояснити і затвердити, що є в основі політики рф і які загрози вона несе не лише для України, а й всього світу.

«Те, що зараз ми спостерігаємо – це геноцид, ідеологічною основою якого є те, що ми, власне, називаємо терміном «рашизм». Це поєднання дуже різних ідеологій – того ж російського імперіалізму, шовінізму, комунізму, націонал-соціалізму, фашизму. Свого часу, щоб зрозуміти, які загрози світові несе Третій рейх, треба було розуміти його ідеологію – нацизм. Щоб зрозуміти, які загрози ніс світові совєцький союз, треба було зрозуміти ідеологічні основи комунізму, який пояснював дуже багато конкретних кроків комуністичної влади у світі. Те ж стосується і рашизму. Ця ідеологічна основа плюс ці практики, які використовуються кремлівським режимом, які дають можливість просто перебачити, чого можна ще очікувати», – пояснив Володимир В'ятрович.

На потребі закріпити термін «рашизм» не лише в інформаційному, а й в правовому полі, наголошує і доцент кафедри національної безпеки та політології Острозької академії, кандидат наук з державного управління Віталій Лебедюк.

«Якщо ініціатива буде підтримана, то це привід для того, щоб трактувати «рашизм» нарівні з іншими подібними ідеологіями, які були засуджені в ХХ столітті. Бо спільний корінь у фашизму, нацизму, рашизму єдиний – це є зверхність його нації над іншими. Наприклад, якщо нацисти ставили на порядок вище расу, фашисти – звернення до держави, як до великої колись Римської імперії. Рашизм так само ставить вищість своєї нації над іншими. І в шовіністичних імперіалістичних виступах російської еліти те саме спостерігаємо. Вони навіть не розуміють, вони ж постійно говорять, що українців як таких не існує, той самий корінь вищості. Ми є титульною нацією і відстоюємо свої власні інтереси, які будь-яка демократична країна. Але вони цього не можуть зрозуміти, тому що в них імперіалістична схиблена голова, і вони мислять тільки в масштабах, що все має бути стерте з лиця», – зазначив Віталій Лебедюк.

З його слів, у міжнародній спільноті на рівні теорії ще існують дискусії щодо проявів рашизму, але практично, в побуті, він стає зрозумілішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів