Поділитись:

Лучанам розповіли, як зекономити тепло і зберегти кошти

Середа, 25 січня 2017, 18:41
Лучанам розповіли, як зекономити тепло і зберегти кошти

Лучанам розповіли про дієві методи економії енергоресурсів, а також місцеві та державні програми з термомодернізації будівель.

Зустріч 24 січня організувала Громадянська мережа ОПОРА.

Поради від ОПОРИ стосувались передусім побутових пристроїв, які є в помешканнях.

Для прикладу, потрібно купувати енергоефективне обладнання, яке має спеціальне маркування від класу А до G (клас А ++ – найекономніші). Холодильник не варто розміщувати біля газової плити або опалювальних приладів, не можна класти у нього гарячу їжу, щоб він не включався частіше.

При використанні пральної машини треба уникати неповного її завантаження: тоді перевитрата електроенергії може становити 10-15 %. А якщо користуватися пралкою у неправильному режимі, перевитрата електроенергії складе близько 30 %. Що ж стосується пилосмока, то на третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування приладу на 40 %.

Розповіли активіси ОПОРИ і про використання енергозберігаючих ламп, які дозволяють заощадити 75-80 % електроенергії, адже їхня світлова віддача у 5 разів більша.

Лучанам розповіли, як зекономити тепло і зберегти кошти

"Переваги світлодіодних ламп – тривалий час експлуатації (до 100 000 год), високий ресурс стійкості (ударна та вібраційна витривалість), екологічна та протипожежна безпека, відсутність втоми очей та необхідності спеціальної утилізації", – додала представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

Організатори представили поради щодо вторинного використання сировини. Для зменшення побутових відходів, сміття вдома можна складати у 2 окремих контейнери: для органічних (їжі та іншого) та неорганічних відходів (усе, що можна переробити у вторинну сировину). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу викидати у спеціалізовані контейнери.

Здавати макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки та склобій потрібно у пункти прийому вторинної сировини. А перед візитом у супермаркет доречно взяти із собою еко-сумку: тоді не доведеться щоразу купувати поліетиленові пакети.

Представники ОПОРИ акцентували також на необхідності утилізації батарейок, адже через наявність у них важких металів викидати їх разом зі звичайними побутовими відходами не можна.

Одна пальчикова батарейка може забруднити близько 400 літрів води або 20 м 2 ґрунту.

Учасники інформаційної зустрічі на згадку отримали матеріали, підготовлені за підтримки Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні".

Надрукувати
мітки:
коментарів