Поділитись:

Цибуля – по 70, морква – по 40: чому у Луцьку зросли ціни на овочі (відео)

Середа, 15 березня 2023, 13:40
Цибуля – по 70, морква – по 40: чому у Луцьку зросли ціни на овочі (відео)

Цибуля, капуста і морква за ціною золота – такі порівняння серед покупців у торгових рядах на одному з ринків Луцька. Люди щиро дивуються, як такі доступні і бюджетні овочі могли так різко підскочити в ціні. 

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Нині за кілограм цибулі на луцькому ринку в середньому варто викласти від 50 до 55 гривень. В одному з супермаркетів за неї просять усі 70. А ще рік тому, пригадують продавці, вона коштувала максимум 20 гривень за кіло. Вітчизняної цибулі мало, вона переважно закордонна. 

Істотно зросла у своїй вартості і морква, яку на продуктових ринках можна знайти по 35 гривень за кіло. В супермаркеті міста – по 40. Також здорожчала і капуста, яка вартує від 20 до 25 грн за кілограм, а за так звану молоду капусту й взагалі просять 80 гривень. Продавці розповідають: через здорожчання тієї ж капусти, люди беруть її неохоче. Ба більше, всі очікують, що ціни продовжать іти вгору. 

В чому ж причина такого істотного здорожчання ще донедавна дешевих овочів? Голова асоціації фермерів Волині Руслан Хомич пояснює: війна. Раніше цибуля вирощувалась найбільшими партіями саме на Херсонщині, частина якої нині тимчасово окупована ворогами. До того ж в попередні роки люди відмовлялися її садити у великих кількостях, бо це було для них збитково. А ще через ситуацію в країні зросли у вартості міндобриво, паливо-мастильні та насіннєвий матеріали, що вплинуло на зростання вартості не лише цибулі, а й інших овочів.

Голова асоціації фермерів Волині додає: ситуація ускладняється і тим, що державні банки сьогодні переважно відмовляють фермерам, які займаються вирощуванням овочів, в кредитах.

«В цю ситуацію мала б втрутитись держава, поки не пізно, і для овочевих господарств надати кредити, щоб можна було закупити насіння, засоби захисту, мінеральні добрива, витратні матеріали і можна було посіяти», – розповідає пан Руслан. 

Чоловік прогнозує, що картоплі цьогоріч садитимуть теж менше, і швидше за все ціни на овочі зростатимуть й надалі. Сільгоспвиробники, які займаються овочівництвом, сподіваються, що держава підставить їм своє плече під час війни, оскільки овочі їдять всі. Годувати людей потрібно, зокрема, і наше військо на фронті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів