Поділитись:

Луцькі аніматори розповіли, чому варто дивитися «Мавку»

П'ятниця, 10 березня 2023, 12:01
Луцькі аніматори розповіли, чому варто дивитися «Мавку»

2 березня у широкий прокат вийшов український анімаційний мультфільм «Мавка. Лісова пісня», над яким працювали останні сім років. Глядачі масово кинулися у кінотеатри дивитися унікальний для вітчизняного кінематографу продукт. 

У коментарі журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» директор луцького кінотеатру «Мультиплекс» Дмитро Грелюк розповів, що в перший тиждень прокату майже кожного дня глядацькі зали були повні. А подивитися «Мавку» приходили і дорослі, і діти. 

«В перші дні люди не так масово йшли на «Мавку» – люди ще оцінювали цей мультик. А на вихідні наші зали були заповнені. Людей було дуже багато, дуже великий був ажіотаж. Мультик дуже сподобався – відгуки були дуже позитивні. Він маленьких глядачів – до їхніх батьків усі були дуже задоволені, під враженням. Порівнювати із якимось іншим мультиком складно, бо тільки перший тиждень прокату минув. Але за перший вікенд у прокаті мультик зібрав 25 мільйонів гривень і увійшов у п'ятірку найбільш касових мультфільмів за всю історію українського виробництва, і навіть обійшов найуспішніший український мультик «Викрадена принцеса». Думаю, за результатами всього прокату він стане найуспішнішим українським мультфільмом за всю історію нашого кіно. Перспективи у нього дуже великі», – каже Дмитро Грелюк. 

Дмитро ГрелюкДмитро Грелюк
 

Луцькі аніматори Мар'я Гвоздєва-Тивонюк та Леонід Тивонюк із анімаційної студії «Імаго» також дуже рекомендують дивитися «Мавку». За словами Мар'ї, це дуже якісний продукт, в який вклали багато часу і сил. і який українські творці доробляли у бомбосховищах, відмовляючись виїжджати із Києва. 

«Ми ходили на «Мавку» в найперший день – 2 березня, на перший сеанс на 10:20. Чекали цей мультик, ще відколи я дізналася, що «Мавку» роблять. Потім я побачила перший тизер на анімаційному фестивалі «Лінолеум». Там були різні анімаційні програми, і між ними крутили цей ролик: був величезний екран і пісня «Дахибрахи». Там було декілька залів, і я кожен раз бігла з одного залу в інший, щоб побачити його. З день я могла його дивитися 20 разів. І ще тоді думала, як я хочу побачити цей мультик. Це був 2016 рік. Я закохалася в цей перший образ Мавки: вона була такою круглолицьою, з блакитним волоссям, і мені цей образ дуже подобався. Теперішній вигляд Мавки мені не дуже подобається тільки тому, що я бачила перший. Образ Мавки дещо спрощували для того, аби можна було його анімувати. Це те, про що глядачі не знають», – ділиться Мар'я. 

Леонід додає, що попри значно нижчий бюджет, ніж у провідних анімаційних студій світу, український мультфільм вийшов класним, і його варто дивитися.

«Коли я дивлюся мультфільм з точки зору того, як картинка виглядає, то беру її бюджет, беру прохідний мультфільм провідних студій світу, порівнюю і розумію, що у нас він у 10-20 разів менший. І це при тому, що ті студії мають спрацьовані команди, які робили вже не один проект, і не один десяток років робили схожі історії. Вони вміють провести цю ниточку сюжету, щоб ми плакали там, де потрібно, а де треба – сміялися. Вміють розказати цю історію так, щоб вона була цікавою і для дорослого, і для дитини, і для дідуся і бабусі. Щоб всі отримували свій меседж. Коли я дивився «Мавку», я зрозумів, що наші автори також змогли провести цю нитку. Мультфільм є, і він класний. Так, можна придиратися, але я прихильник того, що якщо ти розумієш, як краще – ти береш і робиш», – каже він.  

Леонід і Мар'яЛеонід і Мар'я
 

Луцькі аніматори  додають, що зараз підтримувати українську анімацію дуже важливо, тому що багато українських аніматорів через війну поїхали за кордон. Саме зараз варто підтримувати українську анімацію, аби її розвиток не зупинився, і аби в нас були нові майстри. Щоб студія, яка зробила «Мавку», могла робити інший проект. Адже це крутий рівень, на який нарешті вийшла Україна.  

«Багато хто каже, що «Мавка» вийшла не така унікальна, не «наша», а «діснеївська». Так, її зробили такою, щоб цей продукт подивився весь світ. Якщо ми зробимо нашу – так, ми це «схаваємо», а от світ не зрозуміє. Мультик дороблювали у бомбосховищах, коли Київ був під обстрілами. І продукт вийшов дуже крутим. В кінці мультика у мене до горла підступив комок. Отже, автори все ж зробили щось, що мене зачепило. Мені завжди дуже важливо дивитися титри, але перші титри я не бачила, бо на очах стояли сльози», – ділиться Мар'я. 

За перший прокатний вікенд мультфільм «Мавка. Лісова пісня» переглянули 189 048 глядачів, а касові збори склали 24 903 241 гривню. Покази анімації продовжуються. Режисер мультфільму Олег Маламуж зазначив, що права на показ мультфільму продали у понад 80 країнах: майже вся Європа, Латинська Америка, США та Канада, регіон MENA (арабські країни), Австралія, Нова Зеландія, Корея. Він доповнив, що FILM.UA Distribution представляє проєкт практично на кожному кіноринку, а продажі продовжуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024