Поділитись:

Запровадження RAB-регулювання збільшить тарифи на електроенергію на 10-50 %, – Герус

Вівторок, 24 січня 2017, 17:56
Запровадження RAB-регулювання збільшить тарифи на електроенергію на 10-50 %, – Герус

У Нацкомісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) вважають, що перехід на RAB-регулювання тарифів, який передбачає ставку прибутковості на всі види активів обленерго в розмірі 19,11 %, дозволить знизити тариф на електроенергію для промспоживачів і не збільшить навантаження на тариф для фізосіб.

Однак колишній член НКРЕКПу Андрій Герус не погоджується із таким твердженням, – повідомляє Hubs.

Зокрема, він заперечує проти ставки 19,11 % дохідності на всі види активів.

"Ставка на старі активи – прибутковість не на вкладений капітал (наприклад, ціна приватизації), а на активи, створені споживачами через тарифи або взагалі ще за часів СРСР. Але отримувати прибутковість на таку базу будуть сьогоднішні акціонери, хоча вони вклали, наприклад, не 8 млрд грн, а 500 млн грн. Тому на такі старі активи повинна бути скромна ставка прибутковості, наприклад, 1-3 %. А ось на нові – без проблем, якщо акціонер вкладе в компанію свої або кредитні кошти, то може отримувати поточну ринкову прибутковість, в минулому році це було 19 %. Це справедливо", – пояснив він.

Окрім того, в схемі RAB-регулювання, яку збиралися запровадити з 1 січня 2017 року, немає ніяких гарантії того, що отримані операторами розподільних мереж гроші будуть інвестовані за призначенням – тобто в оновлення інфраструктури. Більше того, компанії не зможуть навіть "переварити" такі різке зростання інвестпрограми.

Зі слів Андрія Геруса, після запровадження з 1 січня 2017 року системи RAB-регулювання на умовах, запропонованих НКРЕКП, відбудеться поетапне підвищення тарифів на електроенергію на 10-50 %.

Найбільш прийнятний варіант RAB-регулювання для України, на думку Андрія Геруса, повинен опиратись на кілька факторів.

"Перший регуляторний період: прибутковість 1-3% на стару базу активів, прибутковість 16-17% на нову базу активів. Амортизація протягом 30-40 років. Половина коштів, зекономлених за рахунок скорочення втрат в мережах, може залишатися в якості прибутку компанії. Оцінка вартості активів компаній повинна проводитися відповідно до методології, затвердженої восени 2015 року, а не восени 2016 року. Остання завищує вартість цих активів. Все обленерго одночасно переходить на стимулююче тарифоутворення. Немає улюбленців і вибіркового підходу. І RAB-тарифом не торгують", – розповів Герус.

"Вважаю, це правильно і справедливо – заохочувати компанії, якщо вони дійсно працюють чесно для поліпшення якості послуг споживачам", – резюмував він.

Надрукувати
мітки:
коментарів