Поділитись:

Даруй їй бронік, а не тюльпан: лучанка запустила збір для військових до 8 березня

Середа, 08 березня 2023, 12:40
Даруй їй бронік, а не тюльпан: лучанка запустила збір для військових до 8 березня

Луцька блогерка Наталка Воскресенська закликає на 8 березня замість квітів закинути гроші на ультралегкі бронежилети для жінок у лавах ЗСУ. 

Відповідний збір вона розпочала у своєму інстаграмі. Гроші збирають для «Жіночого Ветеранського Руху», який закуповує ці бронежилети.

За словами Наталки, зараз як ніколи важливо піднімати правильні питання у день боротьби за права жінок. Адже багато жінок досі потерпають від гендерної дискримінації.

«Не знаю точно в який саме момент 8 березня стало днем «весни та краси», але першопочатково 8 березня 1917 року був особливий тим, що жінки-робітниці вийшли на акцію протесту за свої права. І важливо, щоб зараз ми відійшли від совкових стереотипів і повернули правильне значення цьому святу. 8 березня – це день захисту прав жінок. Його варто святкувати заходами, на яких буде підняте питання нерівності зарплатні за гендерною ознакою; рівності принаймні на роботі, незалежно від наявності дітей; зниження репродуктивного тиску і решти дискримінаційних моментів, з якими досі стикається жінка», – каже вона. 

Наталка ВоскресенськаНаталка Воскресенська
 

Ідея Наталки Воскресенської полягає у тому, щоб замість квітів зібрати кошти на ультралегкі бронежилети для жінок, які захищають Україну у лавах ЗСУ. За даними руху «Arm women now», зараз у війську 70 тисяч жінок. З них 5 тисяч служать безпосередньо на передовій. Тому як ніколи важливо забезпечити їх правильним спорядженням, в якому їм буде комфортно. 

У Жіночому Ветеранському Русі пояснили, що середньостатистична вага бронежилета – близько семи кілограм, а ультралегкий бронежилет виробника «Angel Armor», на який зараз збирають кошти, важить всього 2 кілограми. Він зробить службу для жінок значно комфортнішою і безпечнішою. Найперше ультралегкі бронежилети придбають для парамедикинь, адже крім броні, ці жінки носять на собі важкі наплічники з медикаментами для порятунку життів.

«На «нулі» в окопах ми переважно сидимо в повному екіпіруванні. Пересування у вузьких траншеях, та ще у бронежилеті спина витримує дуже погано. Це боляче, і всі «закидуються» знеболювальними, щоб цей дискомфорт перенести. Взагалі, серед військових проблеми зі спиною дуже поширені. А оскільки ми організація, яка піклується про жінок на фронті, звісно, що ми вирішили полегшити життя дівчатам-медикам. Адже крім бронежилета і каски у них ще є величезний рюкзак парамедика, який може важити 30-40 кілограм. І якщо є змога хоч якось полегшити дівчатам роботу на передовій – ми намагаємося це зробити», – пояснює парамедик, в.о голови Руху Катерина Приймак.

Катерина ПриймакКатерина Приймак
 

Підтримати збір можна, задонативши гроші у «Тюльбанку» за посиланням: ЗАКИНУТИ ГРОШІ НА БРОНЕЖИЛЕТИ ДЛЯ ЖІНОК У ЗСУ.

Довідково:
Жіночий Ветеранський Рух – перша і єдина в Україні спільнота жінок із військовим досвідом. Вони допомагають українській армії, бо з власного досвіду знають, що потрібно війську. А також активно допомагають жінкам у ЗСУ. Більше про Рух та як їх підтримати – тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024