Поділитись:

Фірма Добкіна хоче забудувати у Володимирі землю, де мало бути кладовище

П'ятниця, 03 березня 2023, 15:16

Підприємство, яким володіють одіозні бізнесмени і проросійські політики брати Дмитро та Михайло Добкіни, хоче забудувати майже 50 гектарів землі у Володимирі. До слова, ділянку свого часу розглядали як місце для облаштування міського кладовища. Натомість орендар пропонує там звести інкубатор та елеватор, і, відповідно, відмовлятися від цієї землі не планує. Частина депутатів відверто проти такого рішення, а міський голова каже, що подальшу долю цієї ділянки вирішать на сесії, і від цього рішення залежатиме, що там буде.

Про це йдеться у матеріалі ВСН.

Птахофабрика хоче інкубатор на мільйон голів птиці

Питання щодо цієї земельної ділянки планується до розгляду у п'ятницю, 3 березня, на сесії Володимирської міськради, повідомив у соцмережі голова земельної комісії,  депутат міськради Микола Юнак.

З його слів, до міської ради надійшла заява від однієї з компаній зі структури Володимирської птахофабрики «Стир Агро-М» з проханням дати дозвіл на розробку детального плану території на земельній ділянці, яку це підприємство орендує. Наразі до закінчення терміну оренди ще є 5 років. Йдеться про ділянку з кадастровим номером  0720581600:00:001:2546.

Згідно з проєктом, на цій ділянці планується будівництво елеватора на 30 000 тонн, а також інкубатора на мільйон голів птиці. Відповідно, після таких капіталовкладень орендар навряд чи відмовиться від цієї ділянки через 5 років, а навпаки - намагатиметься узаконити власність на землю, яка вже на той час буде під нерухомістю. І це - поширена схема заволодіння землею.

До слова, ТзОВ «Стир Агро-М» - підприємство, бенефіціарами якого є брати Добкіни – Дмитро та Михайло. Обидва - відверто проросійські політики і нардепи від нині забороненої Партії Регіонів.  

Чи не остання вільна велика ділянка в місті

Земельна комісія міськради не підтримала такий проєкт рішення. Як розповів виданню ВСН Микола Юнак, біля Володимира діє 4 підприємства, які входять в підпорядкування птахофабрики, кінцевими бенефіціарами якої є сім'я Добкіних. Згадана ділянка була виділена на 7 років в оренду під рослинництво. Натомість там тепер планують не вирощувати зерно, а будувати.

«Вони, мають у своїх структурах виробничі приміщення, 33 гектари землі біля виробничих приміщень, які не забудовані і надані їм на 25 років у 2019-му. На тих ділянках вони не розбудовуються, а хочуть розбудовувати на 48 гектарах, які надані під рослинництво. Вони проєктуватимуть, а тоді ставитимуть депутатів міської ради перед фактом затвердження. Наша позиція - не надати. Ми говоримо, що у вас є 5 років оренди, засівайте кукурудзою, соєю, а будувати ви там нічого не зможете», – каже він.

   

Загалом, каже Микола Юнак, це чи не остання велика вільна ділянка в місті. Та й містяни проти такого будівництва. 

«Ми розуміємо, що вони хочуть побудувати на ділянці, яка передбачена у перспективі для розбудови житла, елеватор та інкубатор на мільйони маленьких пташенят. Розширення міста немає, лише на цих 48 гектарів ми надіємося. Якщо сьогодні чути реакцію, то громада категорично проти. Ми розуміємо, що таке будівництво вплине і на екологію. Ми запитали в містян - вони категорично проти. А міський голова, який лобіює це питання, я можу це казати, каже, що нам потрібні робочі місця і податки. Робочих місць там небагато. Їхня компанія в підпорядкуванні зареєстрована в Луцьку районі, де є два працівники. 

Фактично ми розуміємо, що неважливо, коли ця забудова буде, вони хочуть за собою закріпити цю земельну ділянку. У групи компаній птахофабрики вже є ділянки, надані на 25 років і ще, крім цього, у них 700 гектарів ріллі, прилеглої до міста. Це єдина ділянка, яка лишилася і яка потрібна місту. Не мені, не депутатам. Тільки місту.  За цю ділянку, не важливо, як вона використовується сплата близько 9 тисяч гривень в місяць, а поруч є ділянка, яка на 95% менша і за яку інше підприємство сплачує 75 тисяч. От вам податки та надходження на місця», – каже депутат.

 

Інший член земельної комісії, депутат Володимирської міської ради Костянтин Зінкевич каже, що теж категорично проти ухвалення цього рішення. На його думку, для бюджету громади було б краще, приміром, виставити ділянку на аукціон після завершення оренди.

«Я розумію, як це питання потрібно розбирати на молекули і як по-партнерськи обговорювати, але тут партнерством і не пахне. Ми просто маємо багато прикладів, як воно потім неконтрольовано йде і у Володимирі, і в Луцьку, і в Ковелі. Таких прикладів багато, можна спрогнозувати, бо схема та сама. 

Я абсолютно не проти, щоб на відкритий аукціон та сама фірма прийшла і купила певну ділянку. І місто отримало б гроші, а не той, хто там зверху провів перемовини», – коментує Зінкевич.

Землю хотіли віддати під кладовище, але орендар має свою позицію

Володимирський міський голова Ігор Пальонка прокоментував цей проєкт рішення виданню ВСН. З'ясувалося, що свого часу на цій ділянці навіть планували облаштувати міське кладовище. Натомість орендар висловив свою пропозицію що робити з землею. 

«Попередньо ми розглядали можливість облаштування на даній земельній ділянці міського кладовища. В той же час суб’єкт, який її орендує, надав свою пропозицію щодо  розвитку та розширення виробництва. Відтак до міської ради надійшло звернення про розроблення детального плану території, який би надалі конкретизував її розвиток із врахуванням пропозицій як  підприємства, так і місцевої влади і громадськості. Якщо депутати ухвалять на сесії позитивне рішення, то детальний план території замовлятиме виконавчий комітет міської ради.

Щодо моєї позиції, то я найперше відстоюю те, аби у час воєнного стану в громаді зберігалась стабільна ситуація, а рішення, які приймаються в сесійній залі, не розбурхували громаду. Окрім того, дотримуюсь позиції, що розвиток економіки в країні, де ведеться війна, є одним з першочергових завдань, тож інвестиції, які допоможуть збільшити відрахування до місцевого бюджету, необхідні будь-якій громаді», – повідомив міський голова.

Нагадаємо: у квітні 2022 року колишній нардеп Михайло Добкін став дияконом УПЦ «МП». Митрополит «Московського» патріархату Онуфрій здійснив над ним відповідний обряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів