Поділитись:

Луцька вулиця імені загадкового народу (фото)

Субота, 25 лютого 2023, 22:19
Луцька вулиця імені загадкового народу (фото)

Колись на Караїмській вулиці шуміли Житній та Кінний ринки. Давніше сучасна вулиця Караїмська складалася з двох: Боніфратської (до 1924 року вона називалася Хлібна) та, власне, Караїмської. На останній проживали здебільшого євреї та караїми (тюркський народ).

Про це йдеться в матеріалі ІА «Волинські новини».

Луцька вулиця імені загадкового народу (фото) Луцька вулиця імені загадкового народу (фото) 

Луцьк віддавна був одним з осідків цього тюркського народу у Речі Посполитій. Караїми були вправними ремісниками (зокрема ювелірами), займалися садівництвом та землеробством.

 

Вчені досі сперечаються про їхнє походження: чи то хозарське, чи то семітське.

До кінця XVIII століття караїмів взагалі не вважали окремим народом, а відносили до євреїв. Навіть у першій половині XX століття нацисти якийсь час ще вагалися, чи визнавати караїмів євреями, але таки вирішили, що це окремий народ. Їхньою батьківщиною вважають Крим, а в Луцьк вони потрапили за часів князя Вітовта, котрий захопив караїмів у полон і розселив у Великому князівстві Литовському, в тому числі й у Луцьку.

Луцька вулиця імені загадкового народу (фото) Луцька вулиця імені загадкового народу (фото) 

Станом на 1925 рік у місті мешкала всього 41 особа караїмської національності. Серед списку «осіб караїмського визнання, що проживають в Луцьку» є Есфіра-Стефанія та Якуб Єшковичі, родина Фірковичів (АлександерЮзеф-ІсаакРозаліяДебора та Есфіра), родина Мардковичів (АлександерАнатолійМарекРозаліяТамараАнна та Александра). ГогольГолубГречнийНовицькийПілевськийРобачевськийРудковський – це все прізвища караїмів.

Примітно, що чимало луцьких караїмів 1925 року – старшого віку і зовсім небагато дітей. Нині у світі їх налічують всього близько 2 тисяч. Більшість представників цієї національності проживають в Україні.

 

Жінок і чоловіків у караїмській громаді було порівно (з фондів ДАВО).Жінок і чоловіків у караїмській громаді було порівно (з фондів ДАВО).
 Луцька вулиця імені загадкового народу (фото) 

На перетині Боніфратської та Вірменської вулиць працював Житній (Хлібний) ринок. А на майдані, що утворився на перетині вулиць Караїмської та Кафедральної, розміщувався Кінний ринок. Останній, за даними волинського краєзнавця Вальдемара П’ясецького, діяв аж до 1940-х років. Власне, від цього майдану починалася давня вулиця Караїмська.

Нині головною окрасою вулиці є лютеранська кірха, збудована 1906 року. Особливо ошатно будівля виглядає ввечері, коли її підсвітлюють. Поруч – не менш цікавий будинок пастора.

Луцька вулиця імені загадкового народу (фото) Луцька вулиця імені загадкового народу (фото) Луцька вулиця імені загадкового народу (фото) 

На цій вулиці ближче до синагоги розташовувалася кенаса – храм караїмів. Будівля пережила дві війни і збереглася аж до 1972 року, коли згоріла. Причини пожежі офіційно так і не встановлено. А цю кенасу вважали найстарішою в Україні. Нині назва вулиці нагадує, що в нашому місті жили представники цього загадкового народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів