Поділитись:

Як у Луцьку відновлюють будівлі після ракетних обстрілів (відео)

Субота, 25 лютого 2023, 08:47
Як у Луцьку відновлюють будівлі після ракетних обстрілів (відео)

22 жовтня 2022 року під час ракетного обстрілу російськими військами Луцька на вулиці Гущанській пошкоджень зазнали 14 приватних будинків. Мільйон, який Луцькрада виділила на компенсацію власникам осель, витратили, решту робіт із відновлення майна люди проводили самостійно.

Про те, на якому етапі відбудова зараз, повідомляє Суспільне. 

Частинки від ворожої ракети лучани досі знаходять на своїх городах

Один із приватних будинків на вулиці Гущанській який пошкодило під час ракетного обстрілу 22 жовтня, належить Андрію Гаранчевському. Від ударної хвилі стеля у хаті тріснула, її потрібно переробляти.

«Від удару, хвилі. От, бачите повністю стелю... В усіх кімнатах., воно все повідставало. Хату підняло і назад (показує вниз). Мама казала, що з літньої кухні в хату, як перший вибух був, то вона думала, що подвір'я все горить. Впала на коліна і не знає, що робиться. Воно горіло дальше за 100 метрів», – каже лучанин.

Як у Луцьку відновлюють будівлі після ракетних обстрілів (відео)

У себе в городі, сказав Андрій Гаранчевський, досі інколи натрапляє на вороже залізяччя.

«Десь тако находиш такі болти. Дуже багато гайок, болтів. На кришах знаходили. Вони шифер не побили, але багато було. На городі такий ось уламок знайшов, але я не знаю де він дівся. Така гарна сталь, алюміній такий файний», – сказав чоловік.

Як у Луцьку відновлюють будівлі після ракетних обстрілів (відео)

Щоб будинок був придатний до життя, майже все Андрій Гаранчевський лагодив сам. Міській раді замовив одне нове вікно та вхідні двері. Їх, зі слів чоловіка, привезли в середині січня цього року.

Усі збитки місцевих описувала комісія, яку створила Луцька міська рада, – говорить голова вуличного комітету Гущанської Володимир Маць.

Як у Луцьку відновлюють будівлі після ракетних обстрілів (відео)

«Є що постраждали сильно, а є таке, що двері вибито вікно одне, друге. Слава Богу, що хоч міська рада зреагувала, що дали вони той шифер, те все. Накрили, бачте. Але то все треба бігати, бігати, добиватися», – зазначив чоловік.

Така ж ситуація в сусідньому будинку, де проживає Ростислав Івашкевич. У його хаті відійшла стіна, тріщини біля вікон, каже, заповнив монтажною піною самостійно. 

«Тут рука влазила, між стіною однією і другою. А що чекати було морозів? В хаті холодно. Так само вікна склив в хаті, маленькі», – сказав лучанин.

Як у Луцьку відновлюють будівлі після ракетних обстрілів (відео)

Як у Луцьку відновлюють будівлі після ракетних обстрілів (відео)

Згодом Ростислав Івашкевич отримав компенсацію: перед Водохрещем поставили нові двері, та привезли вікно. Але він його попросив не ставити, адже хочу зробити капітальний ремонт. 

Чи підрахували всі збитки, завдані ракетним обстрілом 22 жовтня, у Луцькій міській раді

Виділений на сесії міської ради мільйон гривень на ліквідацію наслідків повністю витратили. Крім цього, до міської ради подали заяви про відшкодування збитків юридичні особи.

Оцінити належним чином обсяги збитків поки що змогла одна фірма: сума становить понад 5 мільйонів гривень, – зазначив директор департаменту економічної політики міськради Борис Смаль.

«Ми в межах своїх повноважень передали цю інформацію в обласну військову адміністраціюІнші постраждалі під час повторних бомбардувань поки що такої інформації цифрової не надали. Лише звернення про те, що там розбомбили», – додав посадовець.

Голова гаражного кооперативу В'ячеслав Ліщук каже, що їхня організація теж подала документи до міської ради про збитки. Тут пошкодило понад 80 гаражів на суму приблизно 200 тисяч гривень. З його слів, у міській раді їм відповіли, що для оцінки збитків треба наймати ліцензовану організацію.

«Не будемо ми таку експертизу робити, бо вона дуже дорого вартує. Технічна експертиза буде не менше 40 тисяч, і це час. Власники розуміють, яку шкоду нанесли нашій державі. Вони виправили все і претензій не мають», – додав чоловік.

За рік ворожі сили рф пошкодили на Волині 37 об'єктів

Станом на 24 лютого в результаті атак ворога офіційно пошкоджено у Волинській області 37 об'єктів: 21 житловий будинок, два критичні об'єкти, дві дороги, нафтобаза і ремонтно-монтажний комбінат, – повідомив директор департаменту інфраструктури Волинської обласної військової адміністрації Степан Білан.

З його слів, загальна сума збитків за цими об'єктами, окрім критичної інфраструктури, становить 12,2 мільйона гривень.

«Це все, що нам подали органи місцевого самоврядування. Порядок про відшкодування збитків його ще не затвердили. Як воно буде відшкодування і коли – важко сказати», – зазначив посадовець.

Поки що військова адміністрація вносить інформацію про всі об'єкти до державного реєстру, – додав директор обласного департаменту інфраструктури.Також громадяни можуть зробити це самостійно через мобільний застосунок «Дія».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів