Поділитись:

МВФ виступив проти визнання криптовалют платіжним засобом

Субота, 25 лютого 2023, 00:09
МВФ виступив проти визнання криптовалют платіжним засобом

фото ілюстративне

Міжнародний валютний фонд рекомендує не надавати криптоактивам статусу офіційної валюти або законного платіжного засобу.

Про це йдеться у заяві МВФ за підсумками обговорення елементів ефективної політики щодо криптоактивів, – повідомляє Економічна правда.

«Виконавча рада МВФ обговорила документ «Елементи ефективної політики щодо криптоактивів», який містить рекомендації країнам-членам МВФ щодо ключових елементів відповідної політики щодо криптоактивів. 

На тлі банкрутства різних бірж та інших учасників криптоекосистеми, а також обвалу деяких криптовалют, зусилля, спрямовані на впровадження ефективної політики щодо криптоактивів, стали ключовим пріоритетом для органів влади. Бездіяльність є неприйнятною, оскільки криптоактиви можуть продовжувати розвиватися, незважаючи на поточний спад», – йдеться у релізі.

У документі викладено 9 рекомендацій, які, за словами МВФ, можуть допомогти країнам-членам Фонду розробити комплексну, послідовну та скоординовану політичну реакцію:

  1. Захищати монетарний суверенітет і стабільність шляхом зміцнення основ грошово-кредитної політики і не надавати криптоактивам статусу офіційної валюти або законного платіжного засобу.
  2. Захищатися від надмірної волатильності потоків капіталу та підтримувати ефективність заходів з управління потоками капіталу.
  3. Проаналізувати та розкрити фіскальні ризики та прийняти однозначний податковий режим для криптоактивів.
  4. Встановити правову визначеність криптоактивів та усунути юридичні ризики.
  5. Розробити та впровадити пруденційні, поведінкові та наглядові вимоги до всіх учасників крипторинку.
  6. Створити спільну систему моніторингу за участю різних національних агентств та органів влади.
  7. Створити міжнародні механізми співпраці для посилення нагляду та правозастосування нормативних актів щодо криптоактивів.
  8. Моніторинг впливу криптоактивів на стабільність міжнародної валютної системи.
  9. Посилити глобальну співпрацю з метою розвитку цифрової інфраструктури та альтернативних рішень для транскордонних платежів і фінансів.

Прийнявши цю рамкову концепцію, політики зможуть краще пом'якшити ризики, пов'язані з криптоактивами, а також використовувати потенційні переваги технологічних інновацій, пов'язаних з ними.

Виконавчі директори МВФ заявили, що зростаюче поширення криптоактивів у деяких країнах, екстериторіальний характер криптоактивів та їхніх провайдерів, а також посилення взаємозв'язку з фінансовою системою зумовлюють потребу у всеосяжному, послідовному та скоординованому реагуванні.

«Директори загалом відзначили, що, хоча потенційні вигоди від криптоактивів ще не матеріалізувалися, з'явилися значні ризики. До них належать макроекономічні ризики, які охоплюють ризики для ефективності монетарної політики, волатильність потоків капіталу та фіскальні ризики. Вони також відзначили серйозні занепокоєння щодо фінансової стабільності, фінансової цілісності, правових ризиків, захисту прав споживачів та цілісності ринку», – додали в МВФ.

Директори в цілому погодилися, що криптоактиви не повинні отримувати статус офіційної валюти або законного платіжного засобу, щоб захистити монетарний суверенітет і стабільність.

«Фіскальні ризики, пов'язані з криптоактивами, включаючи умовні зобов'язання перед урядом, повинні бути повністю розкриті в рамках звіту про фіскальні ризики країн, а застосовність податкових режимів повинна бути роз'яснена», – йдеться у заяві.

При цьому у Фонді вважають, що заборона криптовалют – не найкращий вихід, утім, кілька директорів МВФ заявили, що такий варіант виключати не варто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів