Телескоп James Webb виявив шість невідомих раніше галактик

П'ятниця, 24 лютого 2023, 02:40

Космічний телескоп James Webb допоміг астрономам виявити шість масивних галактик, які з’явилися близько 600 мільйонів років після Великого вибуху, який створив Всесвіт.

Про це пише Укрінформ.

Великий вибух — фізико-космологічна теорія про ранню стадію еволюції Всесвіту з надзвичайно щільного та гарячого стану, який існував приблизно 13,8 мільярда років тому.

«Хоча більшість галактик у цю епоху все ще малі й лише поступово збільшуються з часом, є декілька «монстрів», які швидко збільшуються. Ми були приголомшені цим викриттям», – заявив дослідник Іво Лаббе з австралійського Технологічного університету Свінберна.

За даними астрономів, ці шість галактик важать у мільярди разів більше, ніж Сонце. Проте вважається, що вони надзвичайно компактні, при цьому вміщуючи стільки ж зірок, скільки наша галактика Чумацький Шлях.

 

Зазначається, що на відміну від свого попередника Hubble, телескоп James Webb більший і потужніший, і має ширші можливості.

Він також може бачити крізь хмари пилу за допомогою інфрачервоної камери й знаходити раніше невідкриті галактики.

Вчені сподіваються зрештою виявити перші галактики та зірки, що утворилися після створення Всесвіту 13,8 мільярда років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: