Поділитись:

Два «золота» та «бронза»: як «Любарт» стає лідером дитячо-юнацького футзалу в Україні (фото)

Вівторок, 21 лютого 2023, 19:00

Упродовж всього 2022 року дитячо-юнацька футбольна школа «Любарт» продовжувала функціонувати. Ні війна, ні будь-які інші труднощі не припинили її діяльності. Навпаки – зробили сильнішою.  

В перші тижні повномасштабного вторгнення «князі» відновили тренування для діток і зробили їх абсолютно безкоштовними для всіх на декілька місяців. Це дозволило малюкам відволіктися від постійних страшних новин, займаючись улюбленою справою. Але не тільки. 

Якісно сплановий тренувальний процес, перманентна участь у різноманітних турнірах та хороша інфраструктура зробила лучан найбільш впізнаваним дитячим футзальним брендом на теренах України. Лише впродовж січня ДЮФК «Любарт» тричі піднявся на п’єдестал чемпіонатів України, здобувши два золота та одну бронзу. 

Редакція сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розповідає про успіхи місцевої спортивної школи. 

Феєрія у Львові

Вже доволі досвідчені підопічні Олександра Лисенка приїхали на чемпіонат України з футзалу U-14 в ранзі головних фаворитів. Рік тому ці хлопці не встигли завершити змагання в категорії U-13, хоча де-факто стали володарями золотих нагород за декілька турів до кінця. Так, керівництво клубу організувало для юнаків власне привітання з таким великим досягненням, проте вихованці прагнули підтвердити свій статус офіційно. 

Спокійно вигравши свою групу, волиняни у чвертьфіналі зустрілися з житомирським «Бульваром». І хоча опонент добре підготувався, вивчив «Любарт» та всім складом «тримав» Станіслава Шклярука, це їм не допомогло. Спочатку лідер «червоно-чорних» відкрив рахунок, а потім Максим Гайдучик та Дмитро Назарук його доповнили. Підсумок – 3:1. 

В ½  «Любарт» «знищив» баштанківський «Тайфун» 5:0, вийшовши у фіналі на харківський «Скіф-М». Але й тут особливої конкуренції не вийшло. Хет-трик Шклярука та влучний удар ліцеїста Іллі Вишневського зафіксували на табло переможні 4:1 та золото ЧУ. 

Чемпіони України U-14Чемпіони України U-14
 
Чемпіони України U-14 разом з дорослою командою ФК Любарт><span class=Чемпіони України U-14 разом з дорослою командою ФК Любарт
 

Окрім головного трофею, капітана Максима Гайдучика визнали MVP чемпіонату України, а Станіслав Шклярук став найкращим бомбардиром змагань. 

Максим Гайдучик – кращий гравець U-14Максим Гайдучик – кращий гравець U-14
 

«Золоті» U-9 та «Бронзові» U-10 

Переможний шлях продовжився за декілька тижнів у Луцьку чемпіонатом України U-9. Підопічні Андрія Янчука важко стартували на груповому етапі та виборювали право вийти в ¼ серією пенальті проти ДЮФК «Вікторія» з Роздільної. На щастя, неймовірна гра голкіпера маленьких «князів» Максима Ярошука забезпечила луцьким хлопцям місце у плей-оф. 

Чемпіони України U-9><span class=Чемпіони України U-9
 

Далі «Любарт» зустрівся з КДЮСШ-1 (Черкаси) й у дуже напруженій боротьбі втримав перемогу 3:2. Дублем відзначився Андрій Кашкаров. Йому допоміг Матвій Павлюк

У півфіналі проти одеського «Локомотива», який очолює відомий фахівець Ігор Чурсін, юні «князі» здавалися андердогом. Дуже швидкі, технічні та амбіційні одесити виглядали надто грізним суперником. Проте вихованці Янчука його просто «розірвали» - 5:0. Чотири голи забив Андрій Кашкаров. 

У фіналі ми побачили луцьке дербі – «Любарт» зійшовся з «Олімпією». У надзвичайно принциповому матчі в основний час переможця визначити не вдалося. Долю золотих медалей довелося вирішувати в «лотереї». У підсумку щасливий «білет» витягнули саме «князі». Здобувши перемогу в серії пенальті – 4:3, капітан U-9 Тимофій Пасічник підняв довгоочікуваний кубок над головами маленьких «лицарів»!

Любарт U-9 перемагає у фіналі ЧУЛюбарт U-9 перемагає у фіналі ЧУ
 
Любарт U-9 – капітан Тимофій Пасічник підіймає трофейЛюбарт U-9 – капітан Тимофій Пасічник підіймає трофей
 

Разом із цим Максима Ярошука визнали найкращим воротарем ЧУ, а Андрій Кашкаров став MVP змагань. 

Андрій Кашкаров – кращий гравець ЧУ U-9Андрій Кашкаров – кращий гравець ЧУ U-9
 

Лише кілька днів минуло з найбільшої перемоги Андрія Кашкарова у житті, як він опинився в мікроавтобусі, який віз «Любарт» U-10 для участі у ще одному ЧУ. Будучи лідером в команді U-9, Андрій також відіграє провідну роль в колективах U-10 та U-11. 

Розпочали хлопці невдало. Контролюючи хід подій на паркеті упродовж всієї першої гри проти житомирського «Бульвара», «міні-князі» двічі пропустили та програли 0:2. На щастя, в наступних двох матчах лучани здобули перемоги над дніпровською «Волею» та ДЮСШ «Ізмаїл» – 4:2 та 3:1.

Це дозволило дітлахам вирватися у ½, де вони зустрілися з добре знайомою «Олімпією». Цього разу вихованцям Дмитра Медунецького пощастило більше і вони змогли не пустити підопічних Янчука до фіналу. Кашкаров та компанія поступилися з рахунком 1:4, хоча до останніх хвилин зберігали інтригу.

В битві за «бронзу» волинський колектив знову зустрівся з «Бульваром», отримавши змогу взяти реванш у житомирян. І завдання вдалося виконати. Голи Романа Любкова, Івана Дерика та Захара Ембінгера забезпечили хлопцям перемогу 3:0 та третє місце ЧУ. 

Любарт U-10 бронзовий призер ЧУЛюбарт U-10 бронзовий призер ЧУ
 

Окрім цього, Романа Любкова визнали кращим гравцем команди, а Захар Ембінгер отримав нагороду найкращому гравцю атакувального плану. 

Чи будуть ще медалі?  

Якщо ви думаєте, що на цьому медальні перспективи «Любарта» в загальноукраїнському масштабі припинилися, мусимо вас розчарувати. В середині січня у Луцьку відбувся перший етап чемпіонату України з футзалу U-13. Участь у ньому взяли 12 команд, враховуючи «Любарт». Вихованці Олександра Лисенка потужно провели груповий етап. Здобувши чотири перемоги та зазнавши однієї поразки, вони зайняли перше місце та кваліфікувалися до Вищої ліги. Фінальна частина ЧУ відбудеться у квітні. 

Любарт U-13 боротиметься за чемпіонство у Вищій лізі УкраїниЛюбарт U-13 боротиметься за чемпіонство у Вищій лізі України
 

Разом із цим у грудні в Івано-Франківську пройшов перший з’їзний тур ЧУ U-15. В цій категорії у «Любарта» виступає фактично той самий склад, що й в рамках U-14. Тобто, більшість юних «князів» є меншими за своїх опонентів. За підсумком шести турів вони здобули шість очок та розмістилися на шостій сходинці. Щоправда, відставання від третього місця складає всього два залікових пункти, від другого – три, а попереду ще 12 матчів!

Любарт U-15Любарт U-15
 

Також найближчим часом заплановано старт вихованців «Любарта» в чемпіонатах України U-11 та U-12. В цих вікових категоріях «князі» теж мають реальні шанси піднятися на п’єдестал. 

А як справи у дорослого «Любарта»? 

Поряд із розвитком дитячо-юнацької школи, свій шлях продовжує і футзальний клуб «Любарт». В цьому сезоні підопічні Назара Бугайчука значно омолодилися, попрощавшись з іменитими ветеранами Сергієм Піддубним, Сергієм Степанюком та Романом Дацюком. Разом із цим в команді тепер є два ексгравеці юнацької збірної України: до лучанина Владислава Сизика доєднався вихованець львівського «КІВСа» Ігор Тимців, який свого часу став наймолодшим дебютантом в історії Екстраліги. 

Дорослий ЛюбартДорослий Любарт
 

Зважаючи на війну, повноцінного розіграшу Першої ліги не відбувається. Натомість регіональні чемпіонати стали відбірковим етапом: переможці областей сформують фінальну частину Першої, а призери – Другої ліги. Станом на сьогодні, «князі» відстають від хорівської «Надії», яка щедро підсилена досвідченими виконавцями з різних куточків України, на п’ять очок. 

Разом із цим лучани вдруге у своїй історії пробилися до 1/8 Кубка України. На черзі двоматчеве протистояння з «Галицькою здобою», яке відбудеться у березні-квітні. 

Довідково: 
Будучи створеним лише у 2018 році, «Любарт» продовжує невпинно розвиватися. Двічі чемпіони Волині, бронзові призери Другої та чинні чемпіони Першої ліги – неймовірний результат, якого вдалося досягнути за короткий час без залучення величезних приватних коштів та з мінімальною бюджетною підтримкою. 
«Ми не ставили перед собою надзвичайно амбітних цілей, коли починали. Не очікували, що зовсім скоро будемо боротися та здобувати трофеї загальноукраїнського рівня – каже генеральний менеджер «Любарта» Дмитро Пасічник. – Але завдяки вдалій роботі багатьох людей, сьогодні «Любарт» – один із найкращих футзальних клубів західної України. Незважаючи на складні часи, наша структура постійно росте та розвивається. Результати нашої дитячої школи – чудове підтвердження цьому». 
Окрім потужних спортивних результатів для міста та області, «Любарт» також є соціально-відповідальним. З початку війни, його керівництво постійно підтримує військових та місцеві волонтерські організації, надаючи різноманітну допомогу. Сам же клуб багаторазово долучався до благодійних турнірів для підтримки ЗСУ, а капітан «Любарта» Владислав Козачок з перших днів добровольцем відправився до війська. Нині він – командир стрілецького взводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів