Поділитись:

Італія може дати Україні винищувачі, проте не хоче бути першою

Понеділок, 20 лютого 2023, 18:05
Італія може дати Україні винищувачі, проте не хоче бути першою

Італія готова поставити Україні п'ять бойових літаків Tornado та AMX, але не хоче робити це першою з міркувань політичної доцільності.

Про це пише італійське видання La Republica, посилаючись на власні джерела, – передає Суспільне.

«Країна не хоче створювати враження, ніби вона змушені слідувати за довгою хвилею союзників, очолюваних Великою Британією, яка штовхає партнерів до нового, рішучого кроку», – йдеться у повідомленні.

Також, у статті йдеться, що уряд Італії розглядає ідею проведення міжнародної конференції з реконструкції України.

Що відомо про літаки Tornado

Бойовий літак Tornado було розроблено у 1970-х роках Panavia – спільною компанією ФРН, Італії та Британії. Вони здатні нести до 9000 кілограмів корисного навантаження, розвивають швидкість близько 2400 км/год на висоті 9 кілометрів.

Tornado можуть виконувати роль винищувача-бомбардувальника. А також використовуються для знищення ППО.

Що відомо про літаки AMX

AMX — це легкий штурмовик, розроблений спільно Бразилією та Італією. Прийнятий на озброєння італійських Військово-повітряних сил 1988 року. Перші серійні літаки почали надходити до ВПС Італії у квітні 1989 року, а до ВПС Бразилії з 17 жовтня 1989 року.

Цей літак випустили в кількох модифікаціях:

  • AMX легкий штурмовик
  • AMX-T двомісний навчально-бойовий літак
  • AMX-ATA двомісний легкий штурмовик
  • AMX-R (RA-1) легкий літак-розвідник на базі AMX для ВПС Бразилії.

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, для безпеки повітряного простору Україні, крім систем ППО, потрібно щонайменше п'ять бригад, а в кожній бригаді по три ескадрильї винищувачів. Одна ескадрилья — це 12 літаків.

У січні 2023-го міністр оборони України Резніков повідомив, що «надіслав Санта-Клаусу листівку зі списком побажань, і винищувачі також у цьому списку».

Глава МЗС Кулеба повідомив, що союзники України почали працювати над питанням постачання Силам оборони України винищувачів F-16.

16 січня президент США Байден заявив, що США не передають Україні F-16. Водночас Financial Times з посиланням на джерела повідомило, що Штати можуть передати Україні винищувачі F-16 або дати «зелене світло» на їхній реекспорт.

Також Британія та Німеччина заявили, що поки що не розглядають можливість передачі Україні винищувачів.

На девʼятому «Рамштайні», де очікувався розгляд питання авіації для України, партнери вирішили надати Україні більше боєприпасів, ППО та підзвітності.

18 лютого повідомлялось, що Польща розгляне передачу Україні літаків МіГ-29.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів